GroenLinks

GroenLinks pleit voor Europese Krediet Conventie

22 oktober 2008

In heel Europa zijn regeringen bezig de kredietbrand te blussen. Parlementariërs worden omwille van crisisbestrijding met een voldongen feiten politiek geconfronteerd. Dat verdient geen schoonheidsprijs, al worden er ook goede beslissingen genomen. Voor de langere termijn aanpak van de kredietcrisis moet het democratisch gat echter gedicht worden. GroenLinks pleit daarom voor een Europese Krediet Conventie, die zich buigt over de Europese inzet voor de toekomst van een vernieuwd en maatschappelijk verantwoord financieel stelsel.

De Europese Krediet Conventie brengt de belangrijkste belanghebbenden bij het debat over de contouren van een vernieuwd en duurzaam kredietstelsel bij elkaar.In de Conventie zitten, naast vertegenwoordigers van de regeringsleiders van de lidstaten, ook vertegenwoordigers van de nationale én het Europese parlement. Tevens dient er een plaats ingeruimd te worden voor vertegenwoordigers van sociale partners, van milieu- & consumenten organisaties en vanuit de financiële wereld zelf. De Conventie kan bij haar werk gebruik maken van de analyse die de recent ingestelde Europese werkgroep, onder leiding van oud-IMF topman Jacques de Larosière, voor de Europese Commissie maakt.

Taak van de Conventie is om zich te buigen over voorstellen voor een verantwoorde en toekomstbestendige inrichting van het financiële stelsel. Dat nieuwe stelsel dient aan veel eisen te doen. Het moet crisisbestendig zijn, vertrouwen genereren, transparant zijn, en onder effectief toezicht staan, zonder dat het financiële innovatie volledig smoort. Het systeem dient aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord bankieren en daarom excessieve beloningen en bonussen met perverse prikkels uit te sluiten. Dit betekent dat de zogenaamde Basel II afspraken tegen het licht moeten worden gehouden en concrete voorstellen voor een Basel III akkoord mogen worden gedaan. Het is ook wenselijk dat de Conventie kijkt naar de positie van de dollar en zich verder buigt over de aard van nieuwe internationale afspraken, die het monetair systeem van Bretten Woods mogelijk kunnen opvolgen.

Juist omdat de kredietcrisis ook van invloed is op de aanpak van de klimaatcrisis en de voedselcrisis is het cruciaal dat de lange termijn aanpak van deze crisis voldoende democratisch gelegitimeerd wordt. Op zich doen regeringen goed werk met hun interventies, maar zij worden door hun deelnemingen in of tijdelijke nationalisatie van banken ook een soort 'superbankiers'. Dat kan op termijn leiden tot een belangenconflict dat ten koste gaat van de democratische gedragen wens tot specifieke hervormingen.

Kees Vendrik
Kathalijne Buitenweg