Barco


Winst naar beneden door prijsdruk, wisselkoers en vaste kost

Gereglementeerde informatie
Financiële hoogtepunten van het derde kwartaal van 2008^1 op basis van de verdergezette operaties2 :


* Eind september 2008 bedroeg het orderboek 344,6 miljoen euro, tegenover 332,6 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2008 en 346,8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2007. Er waren voor 182,0 miljoen inkomende bestellingen, dit is 11% minder dan in dezelfde periode van 2007. Bij constante wisselkoersen zou de groei 7% hebben bedragen.

* De omzet bedroeg 179,6 miljoen euro, dit is een toename van 4%. Zonder de evolutie van de wisselkoersen zou de omzet groei 9% hebben bedragen, waarvan 4% gerealizeerd door High End Systems, overgenomen in juni 2008 en 5% organische groei.
* Het brutoresultaat daalde met 11% naar 58,9 miljoen euro, van 66,1 miljoen euro het jaar ervoor.

* De EBIT vóór herstructurering daalde van 8,0 miljoen euro vorig jaar naar min 1,7 miljoen euro. De herstructureringskosten bedroegen 3,2 miljoen euro. De impact van de wisselkoersen bedroeg
1,7 miljoen euro. Na de herstructurering bedroeg de EBIT min 4,9 miljoen euro.

* De EBITDA vóór herstructurering bedroeg 13,7 miljoen euro, een marge van 7,6%. In het derde kwartaal van 2007 bedroeg de EBITDA 22,1 miljoen euro, een marge van 12,8%.

* De nettowinst bedroeg 32,6 miljoen euro, dit is 385% meer dan de 8,5 miljoen euro in het derde kwartaal van 2007. De netto-inkomsten voor het derde kwartaal van 2008 omvatten de opbrengsten van de verkoop van BarcoVision aan Itema Group en van de Maritime Safety & Surveillance activiteit aan Thales.
* De nettowinst per aandeel bedroeg 2,73 euro. In dezelfde periode vorig jaar was dit 0,7 euro.

* De invoering van het kostenverlagingsplan van 30 miljoen verloopt volgens schema, met een netto daling van 133 werknemers tegenover eind juni.


1 Tenzij anders aangegeven, zijn de financiële en operationele gegevens die in deze mededeling worden besproken in overeenstemming met IFRS en uitgedrukt in miljoen EUR. De gegevens in de tabellen zijn weergegeven in duizenden euro, tenzij anders aangegeven. Tenzij anders wordt vermeld, hebben alle vergelijkingen betrekking op het kwartaal dat eindigde op 30 september 2008 en het equivalente kwartaal dat eindigde op 30 september 2007.


2 Volgens de IFRS-regels moeten vergelijkingen worden gemaakt op basis van "verdergezette operaties". Dit betekent dat de resultaten van de divisies Barco Manufacturing Services en BarcoVision worden weergegeven als een aparte lijn ("resultaten uit beëindigde bedrijfsactiviteiten") en toegevoegd aan de nettoresultaten van de verdergezette operaties. Alle financiële gegevens die verder in deze aankondiging voorkomen, zijn gebaseerd op "verdergezette operaties" voor het derde kwartaal van 2008, evenals voor het derde kwartaal van 2007, tenzij anders wordt vermeld.

Financiële hoogtepunten van het derde kwartaal van 2008 op basis van de gerapporteerde resultaten*:


* inclusief BarcoVision

Kortrijk, België, 22 oktober 2008 - Barco n.v. (NYSE Euronext: BAR; Reuters: BARBt.BR; Bloomberg: BAR; BB) kondigde vandaag de resultaten aan voor het kwartaal dat eindigde op 30 september 2008.

In zijn commentaar bij de resultaten van het derde kwartaal van 2008 zei Martin De Prycker, CEO van Barco: "Ondanks de goede omzetgroei stonden de marges onder druk. De negatieve impact van de wisselkoersen, de toenemende concurrentiedruk op markten met minder vraag en de uitverkoop van traag verkopende voorraad deden de EBIT vóór herstructurering met 9,7 miljoen euro dalen ten opzichte van het derde kwartaal van 2007. Voor het ogenblik is onze vaste kostenstructuur te hoog gezien wij verdere groei verwachtten. Met het oog op het wereldwijd slechter wordende economische klimaat hebben we in juli een plan opgesteld om de kosten met 30 miljoen te verminderen. Dit plan zal de eerste resultaten opleveren in het vierde kwartaal. Eind september waren er netto 133 minder mensen in dienst dan eind juni. De herstructureringslasten bedroegen in het derde kwartaal 3,2 miljoen euro. We verwachten dat de totale herstructureringskosten voor 2008 ongeveer 20 miljoen euro zullen bedragen, waarvan 4,8 miljoen euro reeds werd opgenomen in de eerste negen maanden van 2008." De heer De Prycker voegde hier nog aan toe: "In het derde kwartaal konden we de omzet met 4% doen stijgen. Bij constante wisselkoersen zou de groei 9% hebben bedragen, waarvan 4% gerealizeerd werd door High End Systems, dat wij in juni overgenomen hebben, en 5% bestond uit organische groei. Het orderboek stond op het einde van het kwartaal op ongeveer hetzelfde niveau als het jaar ervoor, maar wel 4% hoger ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008."

De heer De Prycker zei ook dat maatregelen om het bedrijfskapitaal te doen dalen, reeds 10 miljoen euro opbrachten tegenover het eind van het tweede kwartaal. "DSO was 10% lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar en de inventaristurns verbeterden vergeleken met het vorige kwartaal."

Over de winst voor het volledige jaar zei de heer De Prycker:"Het orderboek blijft stevig. Toch is de onzekerheid bij onze klanten hoog in bepaalde van onze markten, zoals in de events markt. Daarom en in tegenstelling met onze vorige vooruitzichten, zijn wij er niet langer van overtuigd dat de EBIT voor de tweede jaarhelft hoger zal zijn dan die voor de eerste jaarhelft."

Verwijzend naar de verkoop van BarcoVision zei de heer De Prycker dat deze transactie werd afgerond op 30 september. Hij voegde daaraan toe:" Het was onze bedoeling om 70 miljoen van de cash die we ontvingen uit de verkoop vòòr het eind van het eerste kwartaal van 2009 terug te geven aan de aandeelhouders. Maar met de huidige beroering en liquiditeitsrisico's op de financiële markten hebben wij besloten deze kapitaalreductie niet door te voeren."

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN VOOR HET KWARTAAL

Omzet & Bestellingen

De omzet voor het kwartaal steeg met 4% naar 179,6 miljoen euro ten opzichte van het derde kwartaal van 2007, ondanks de daling jaar op jaar van de USD tegenover de euro van meer dan 9%. Zonder de impact van de wisselkoers zou de stijging 9% hebben bedragen, waarvan 4% gerealizeerd werd door High End Systems, dat wij in juni overgenomen hebben, en 5% bestond uit organische groei. De Divisie Media & Entertainment presteerde goed, geholpen door de omzet van High End Systems. De omzet bij Medical Imaging en in Other Markets bleef gelijk ten opzichte van dezelfde periode in 2007, terwijl de omzet daalde in de divisie Security & Monitoring.

Na de impact van de wisselkoersen waren de inkomende bestellingen 11% lager dan in het derde kwartaal van 2007. De bestellingen voor het derde kwartaal 2007 bevatten echter één grote bestelling bij Medical Imaging. Er is duidelijk ook een negatieve impact van de huidige economische onzekerheid, die ervoor zorgt dat klanten kapitaalinvesteringen uitstellen of schrappen.

De omzet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) vertegenwoordigde 53% van de geconsolideerde omzet. De omzet in de hele EMEA-regio, die werd aangezwengeld door een sterke groei in West-Europa, groeide jaar op jaar 8%, de impact van de wisselkoersen meegerekend. In Noord- en Zuid-Amerika daalde de omzet met 1% en vertegenwoordigde 31% van de totale omzet voor het kwartaal. De Asia Pacific regio realiseerde 3% minder omzet dan in dezelfde periode het jaar ervoor en was goed voor 16% van de totale omzet.

De book-to-bill ratio bedroeg 1,01 tegenover 1,18 voor het derde kwartaal van 2007.

Evolutie orderboek

Brutoresultaat & brutomarge

Het brutoresultaat daalde met 11% van 66,1 miljoen euro in het 3e kwartaal van 2007 naar 58,9 miljoen euro. Redenen hiervoor waren de negatieve impact van de wisselkoersen, de productmix, de prijzendruk en de uitverkoop van traag verkopende voorraad.

Bedrijfsresultaat (EBIT)

De EBIT voor herstructurering daalde van 8,0 miljoen euro het vorige jaar naar min 1,7 miljoen euro. Na de herstructureringskosten van 3,2 miljoen euro daalde de EBIT naar min 4,9 miljoen euro. De impact van de wisselkoersen bedroeg 1,7 miljoen euro. De EBIT-marge was min 2,7% tegenover 4,6% het jaar ervoor.

Als een percentage van de omzet kenden de uitgaven voor onderzoek & ontwikkeling jaar op jaar een stijging van 10,4% naar 11,5% van de omzet. De verkoop- en marketingkosten stegen van 15,5% naar 16,1% van de omzet. De algemene & administratiekosten daalden van 7,0% van de omzet naar 6,7%.

De andere bedrijfsresultaten bedroegen 0,9 miljoen euro ten opzichte van min 1,1 miljoen euro in het derde kwartaal van 2007.

Belasting op het resultaat

De belasting op het resultaat steeg jaar op jaar van min 1,1 miljoen euro naar 2,8 miljoen euro.

Nettoresultaat

Het nettoresultaat voor het kwartaal steeg van 8,5 miljoen euro in het derde kwartaal van 2007 naar 32,6 miljoen euro in het derde kwartaal van 2008. De netto-inkomsten voor het derde kwartaal van 2008 omvatten de opbrengsten van de verkoop van BarcoVision aan Itema Group en van de Maritime Safety & Surveillance activiteit aan Thales. De netto marge in het derde kwartaal van 2008 bedroeg 18,1% tegenover 4,9% het jaar ervoor.

De nettowinst per gewoon aandeel (EPS) voor het kwartaal bedroeg 2,73 euro, dit is meer dan de 0,70 euro in het derde kwartaal van 2007. De nettowinst per aandeel na verwatering bedroeg 2,57, tegenover 0,67 euro in dezelfde periode het jaar ervoor.

KWARTAALRESULTATEN VAN DE DIVISIES

Divisie Media & Entertainment

De omzet van de divisie Media & Entertainment steeg jaar op jaar met 12,3%. Bij constante wisselkoersen zou de groei 17% hebben bedragen. Het grootste deel van de omzetgroei werd gerealiseerd door High End Systems dat werd aangekocht in juni 2008.

De bestellingen stegen jaar op jaar met 23,3%, ondersteund door een aanzienlijke verbetering van de inkomende bestellingen in de media- en digitale cinemamarkten. Ook in de evenementenmarkt namen de bestellingen toe dankzij nieuwe LED-producten en High End Systems.

Op het eind van het derde kwartaal van 2008 bedroeg het orderboek in totaal 68,5 miljoen euro.

De EBIT-marge bedroeg 0,1% tegenover 5,7% het jaar ervoor, wat kan worden toegeschreven aan de uitverkoop van traag verkopende voorraad en de concurrentiedruk op markten met een lagere vraag.

Divisie Security & Monitoring

De omzet daalde met 7,4%. Bij constante wisselkoersen zou de daling 4% hebben bedragen.

De inkomende bestellingen vertoonden een kleine daling, hoewel de traffic & surveillance markt sterk presteerde. De Asia Pacific regio bleef groeien in het derde kwartaal van 2008.

Op het einde van het derde kwartaal van 2008 bedroeg het orderboek in totaal 130,9 miljoen euro.

De EBIT-marge bedroeg min 3,4% tegenover 3,9% in het derde kwartaal van 2007, vanwege de lagere omzet.

Divisie Medical Imaging

De omzet van de Divisie Medical Imaging daalde met 1,3 % na impact van de wisselkoersen. Bij constante wisselkoersen zou de omzet met 5% gestegen zijn. De omzet van het Coronis Fusion 6 MP breedbeeld diagnose systeem in kleur ging wel omhoog, maar dit werd tenietgedaan door een lagere omzet in de mammografiemarkt. Deze daling werd veroorzaakt doordat klanten de voorraden uitputten.

De inkomende bestellingen voor de divisie Medical Imaging waren veel lager dan het jaar ervoor, maar in het derde kwartaal van 2007 boekte de divisie een grote eenmalige bestelling.

Op het eind van het derde kwartaal van 2008 bedroeg het orderboek in totaal 40,2 miljoen euro.

De EBIT-marge bedroeg 8,5% ten opzichte van 9,3% in dezelfde periode het jaar ervoor.

Other Markets

De omzet in Other Markets steeg met 1,9% na impact van de wisselkoersen. Bij gelijke wisselkoersen zou de stijging 8% hebben bedragen en die stijging werd aangezwengeld door de groei in de avionicsmarkt. De omzet in de simulatie- en presentatiemarkten daalde in het derde kwartaal 2008 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

De inkomende bestellingen waren hoog in de simulatiemarkt, maar laag in de presentatie- en avionicsmarkten.

Op het einde van het derde kwartaal van 2008 was het orderboek sterk met 108,0 miljoen euro, voor de simulatie- en de avionicsmarkt samen.

De EBIT-marge bedroeg min 9,0%, dit is een daling tegenover de min
2,4% in het derde kwartaal van 2007, omdat het lagere brutoresultaat niet kon opwegen tegen de hoge investeringen in productontwikkeling voor de simulatie- en avionicsmarkten.

Om kosten te besparen worden alle activiteiten in verband met presentatieprojectors samengevoegd met de events projectoractiviteiten. Om dezelfde reden worden simulatie en avionics samen gebracht in één divisie.

BALANS

Op het einde van september 2008 had Barco een netto schuldpositie van 65,6 miljoen euro, in vergelijking met een netto schuldpositie van 108,4 miljoen euro op 30 juni 2008. Op 31 december 2007 bedroeg de netto schuldpositie 53,4 miljoen.

Op 30 september 2008 bedroegen de uitstaande vorderingen 171,6 miljoen euro. Eind juni 2008 was dat 179,8 miljoen euro en 202,4 miljoen op 31 december 2007.

De inventaris bedroeg op het einde van het derde kwartaal 2008 221,6 miljoen euro tegenover 223,6 miljoen euro op 30 juni 2008 en 204,0 miljoen euro op 31 december 2007.

De handelsschulden bedroegen op 30 september 2008 64,8 miljoen euro. Op 30 juni 2008 bedroegen ze 74,9 miljoen euro en 87,3 miljoen euro op 31 december 2007.

Het netto bedrijfskapitaal bedroeg op het einde van het derde kwartaal van 2008 251,2 miljoen euro, tegenover 236,4 miljoen euro op het eind van het tweede kwartaal van 2008. Op 31 december 2007 bedroeg het netto bedrijfskapitaal 230,7 miljoen euro.

De Capex voor de eerste helft van 2008 bedroeg 2,4 miljoen euro, zonder de gekapitaliseerde kosten voor O&O.

In het derde kwartaal van 2008 kocht Barco geen eigen aandelen terug 3 .


3 De onderneming bezit nu 737.963 van haar eigen aandelen of 5,8% vóór verwatering. Het terugkoopplan ging van start in 2003.

VOORUITZICHTEN VOOR HET VOLLEDIGE JAAR 2008

De volgende verklaringen zijn toekomstgericht en de eigenlijke resultaten kunnen aanzienlijk verschillen.

Het kostenverlagingsplan van 30 miljoen euro dat in juli 2008 werd opgesteld, levert de eerste resultaten op: er waren netto 133 minder medewerkers in dienst op het einde van het derde kwartaal van 2008 ten opzichte van drie maanden ervoor. De herstructureringskosten bedroegen
4,8 miljoen euro in de eerste 9 maanden van het jaar. De totale herstructureringskosten voor 2008 zullen naar verwachting schommelen rond 20 miljoen euro. In tegenstelling tot de vorige vooruitzichten is het management er niet langer van ovetuigd dat de EBIT voor de tweede jaarhelft hoger zal zijn dan die van de eerste jaarhelft. Dit is het gevolg van de onzekerheid bij de klanten in bepaalde markten waarin Barco actief is.

CONFERENCE CALL

Op 22 oktober 2008 om 16u30 Belgische tijd (10.30 uur EST) zal Barco een conference call houden met investeerders en analisten om de resultaten van het kwartaal te bespreken. De vergadering zal geleid worden door Martin De Prycker, CEO, Dirk De Man, CFO, en JP Tanghe, IRO.

Een audiocast van deze conference call zal beschikbaar zijn op de website van de onderneming www.barco.com tegen 20.00 uur CET (14.00 uur EST).

Over Barco

Barco, een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk, ontwerpt en ontwikkelt visualisatieproducten voor verscheidene professionele markten. Barco heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, Onderzoek & Ontwikkeling en Productie in Europa, Noord-Amerika en Asia Pacific.
Barco is aanwezig in meer dan 90 landen en telt wereldwijd zo'n 3600 werknemers.
Het bedrijf is opgenomen op NYSE EURONEXT Brussels (BAR).

Meer informatie en het volledige rapport "9 maanden eindigend op 30 september 2008", kunt u vinden op de website van de onderneming: www.barco.com.

For more information, please contact

JP Tanghe
Vice President Barco
President Corporate Communication & Investor Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com