Raad van State


woensdag 22 oktober 2008
Zitting over de intrekking door de burgemeester van Rotterdam van de exploitatievergunning van café 't Ambachtshuys aan het Ambachtsplein in Rotterdam. De burgemeester heeft de vergunning voor de duur van zes maanden ingetrokken, omdat een gasrevolver in het café is aangetroffen. Naar aanleiding van informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid is het café doorzocht. De exploitant van het café komt tegen de intrekking van zijn vergunning in hoger beroep. Hij vindt dat de vergunning niet had mogen worden ingetrokken, omdat hij door de strafrechter is vrijgesproken voor dit wapenbezit. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in januari van dit jaar een eerder beroep van de exploitant ongegrond. (zaaknummer 200801754/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over het besluit van de Commissie voor gebiedsaanwijzing in de provincie Friesland (Cogeba) om de plaats Kimswerd uit te zonderen van de zogenoemde medevergunningen van drie huisartsen uit Witmarsum en Britswert. De vergunningen zijn verleend op grond van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG). De wet regelt dat een huisarts in het belang van de volksgezondheid medicijnen aan een patiënt mag verstrekken als hij op meer dan 4,5 kilometer van een apotheek woont. De drie huisartsen zijn het er niet mee eens dat de plaats Kimswerd is uitgezonderd van hun verzorgingsgebied. Een vierde huisarts - met wie een van hen een praktijk voert - heeft namelijk van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een hoofdvergunning op grond van de WOG gekregen waarin is bepaald dat wél aan patiënten uit Kimswerd medicijnen mogen worden verstrekt ondanks het feit dat zij minder dan 4,5 kilometer van een apotheek wonen. Volgens de minister was er namelijk sprake van een 'uitzonderlijke situatie die verschilt van andere situaties op het Nederlandse platteland'. De huisartsen vinden dat de Cogeba de lijn van de minister had moeten volgen. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde in januari 2008 een eerder beroep van de drie huisartsen ongegrond. (zaaknummer 200801706/1)

In hetzelfde besluit heeft de Cogeba ook besloten dat de drie huisartsen medicijnen mogen verstrekken aan patiënten uit het gebied in de buurt van Harlingen. Drie apothekers uit Harlingen vinden dat de Cogeba - gelet op de korte afstand van dat gebied tot Harlingen - dat niet had mogen doen. De rechtbank in Leeuwarden heeft hen in januari 2008 in het gelijk gesteld, omdat de Cogeba volgens haar niet goed heeft uitgelegd waarom dat gebied volgens hem binnen het verzorgingsgebied van de drie huisartsen valt. De huisartsen zijn het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801729/1)

De zitting gaat ook over de hoofdvergunning die de minister heeft verleend aan de vierde huisarts. Naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden heeft de minister alsnog bepaald dat de plaats Kimswerd moet worden uitgezonderd van zijn verzorgingsgebied. Drie apothekers uit Harlingen hadden hierom verzocht. De vier huisartsen zijn het er niet mee eens dat nu ook de hoofdvergunning de verstrekking van medicijnen aan patiënten in Kimswerd niet meer mogelijk maakt. Daarom komen de huisartsen in hoger beroep. (zaaknummer 200801719/1)