Ondanks pijnbehandeling gedurende drie maanden lijdt een op de drie patiënten nog steeds aan ernstige chronische pijn

22/10/2008 01:02

PR Newswire

CAMBRIDGE, Engeland, October 22 /PRNewswire/ --

- Drie op de vijf patiënten voelt zich depressief of angstig als gevolg van zijn/haar pijn

Europese Week Tegen Pijn (20 t/m 25 oktober 2008), Cambridge: Ondanks behandelingsinspanningen is chronische-pijnmanagement niet voldoende voor een op de drie (n = 377) patiënten die aan ernstige chronische pijn lijden en voelt drie op de vijf (n = 336) patiënten zich matig of zeer angstig of depressief als gevolg van zijn/haar pijn. Hoewel acht op de tien (n = 377) patiënten met chronische pijn medicatie voorgeschreven krijgt, kampt een op de twee (n = 307) met de bijkomende last van bijwerkingen. Dit zijn de bevindingen die vandaag bekendgemaakt werden van de tussentijdse bevindingen van PainSTORY (Pain Study Tracking Ongoing Responses for Year), het eerste onderzoek van zijn soort, die een diepgaand beeld biedt van de gevolgen van chronische pijn voor patiënten in de loop van een jaar in 13 Europese landen.

Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier: http://www.prnewswire.com/mnr/painstory/35407/

De verschenen gegevens bieden een beeld van de levens van de patiënten gedurende de drie maanden sinds het begin van het onderzoek en tonen dat de patiënten ondanks raadpleging van een gezondheidszorgverlener en behandeling nog steeds problemen en een verminderde leefkwaliteit ondervinden als gevolg van hun pijn.

"De tussentijdse resultaten van PainSTORY zijn belangrijk en tonen aan dat patiënten ondanks medische raadpleging aan chronische pijn blijven lijden", aldus Dr. Varrassi, Voorzitter van de Europese Federatie van IASP afdelingen (EFIC), een vooraanstaande pijnvereniging. "De medische gemeenschap moet toereikende behandeling verzorgen aan patiënten die aan matige tot ernstige pijn lijden, maar er schijnen nog steeds drempels te bestaan die overkomen moeten worden."

Sinds het eerste interview drie maanden geleden is bij 77 procent (n = 377) van alle patiënten het pijnniveau dat hij/zij ervaart ofwel hetzelfde gebleven of zelfs verergerd. 33% (n=377) van de patiënten lijdt nog steeds aan ernstige chronische pijn, bij 15% (n = 377) is de pijn van matig tot ernstig verergerd en bij 1% (n = 377) van mild tot ernstig.

PainSTORY laat zien dat de pijn van de patiënten zowel
lichamelijke als psychologische aspecten van hun leven beïnvloedt. Zes op de tien (n = 336) patiënten heeft moeite bij het lopen en meer dan de helft (n=336) heeft moeite bij het slapen. De pijn heeft ook invloed op het werkleven van de patiënten, en bijna de helft van de patiënten (n = 195) is op een andere manier gaan werken. "Ik kon niet communiceren. Ik zat opgesloten in de pijn en ik kon niet met anderen omgaan. Ik voelde me als gevangen in de pijn en er helemaal van afhankelijk", zei patiënt 14 uit het Verenigd Koninkrijk.

Deze bevindingen tonen aan dat patiënten suboptimale
behandelingen voor hun pijn voorgeschreven krijgen. Van de 81 procent (n = 377) van de patiënten met matige tot ernstige pijn waaraan medicatie voorgeschreven werd, kreeg slechts 13 procent sterke opioïden voorgeschreven. Meer dan de helft van de patiënten had last van minstens een bijwerking als gevolg van de voorgeschreven medicatie (n = 162), waaronder constipatie, duizeligheid en slaperigheid, welke veel voorkomende symptomen zijn bij zowel zwakke als sterke opioïden.

"Deze patiënten worden door bijwerkingen getroffen. De
patiënten bevinden zich in situaties waarin ze moeten kiezen tussen het innemen van pijnstillende medicatie of het afzien van de medicatie om de last van de bijwerkingen te verlichten maar daardoor hun pijnmanagement compromitteren", aldus Professor Erdine van het World Institute of Pain (WIP). "Wij zijn geïnteresseerd in de resultaten van de volgende fase van PainSTORY. Er zijn al enkele interessante kwesties aan het licht gekomen. Dit onderzoek brengt de dringende noodzaak voor verbeterd pijnmanagement door heel Europa naar voren."

http://www.painstory.org

Opmerkingen voor de redactie

Over het onderzoek

PainSTORY (Pain Study Tracking Ongoing Responses for a Year) is de eerste studie van zijn soort, die patiënten met chronische pijn een jaar lang volgt om een beeld op te bouwen van de levens van mensen die met pijn leven en van pijnmanagement in 13 Europese landen.

De eerste resultaten van de studie toonden aan dat chronische pijn een aanzienlijke invloed heeft op het dagelijks leven van patiënten. Het onderzoek heeft als doel om een beter beeld te verkrijgen voor het management van chronische pijn door heel Europa.

De PainSTORY studie wordt door een onafhankelijke organisatie, IPSOS, uitgevoerd in samenwerking met de volgende onafhankelijke partijen:


- De Europese Federatie van IASP afdelingen (EFIC)


- Het World Institute of Pain (WIP)


- Artritis en Reuma Internationaal (ARI)


- OPEN Minds

Het onderzoek wordt gefinancierd door een beperkte
onderwijssubsidie van Mundipharma International Limited.

Methodologie

PainSTORY heeft patiënten geworven die aan niet-kwaadaardige (osteoartritis, rugpijn/ pijn in de onderrug, osteoporose, neuropathische pijn, gemengde pijn en andere langdurige pijn) matig tot ernstige (5-10 op een pijnschaal) chronische (d.w.z. langer dan drie maanden durende) pijn leden. De respondenten worden 12 maanden lang bestudeerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 13 landen door heel Europa: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Ierland, België, Zweden, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen door een onafhankelijke onderzoeksorganisatie, IPSOS.

De studie bestaat uit vier fasen van kwalitatieve interviews tussen april 2008 en maart 2009. Tussen de vier fasen door krijgen de patiënten communicatie-activiteiten, zoals dagboeken en levensboeken, om nog meer inzicht te verkrijgen. Vergelijkingen tussen de begingegevens en de uitslagen van de daaropvolgende fasen zullen aantonen hoe de gevolgen van pijn en pijnbeheer over de loop van een jaar kan veranderen.

Over de Europese Week Tegen Pijn

De Europese Week Tegen Pijn (EWAP) vindt jaarlijks plaats en werd gestart als onderdeel van het initiatief Europa Tegen Pijn van de Europese Federatie van IASP afdelingen (EFIC), in oktober 2001. EWAP streeft ernaar om meer mensen in de algemene bevolking, in de gezondheidszorg en beleidsvormers in de gezondheidszorg bewust te maken over pijn als een ernstig gezondheidsprobleem.

Het EWAP-thema van 2008 is fybromyalgie, een veel voorkomende musculoskeletale pijn en vermoeidheidsstoornis die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Onverklaarbare wijdverspreide pijn komt voor bij ongeveer 10% van de algemene volwassen bevolking in westelijke landen, waarvan ongeveer de helft voldoet aan de classificatiecriteria voor fibromyalgie van het American College of Rheumatology (ACR).
Het onderzoek PainSTORY wordt gefinancierd door een beperkte subsidie van Mundipharma International Limited, Cambridge, Engeland

Neem voor meer informatie contact op met:

Emily Bunting, Cohn & Wolfe
E-mail: Emily.Bunting@cohnwolfe.com
Tel.: +44-20-73-31-53-10

Claire Greeff, Cohn & Wolfe
E-mail: Claire.Greeff@cohnwolfe.com
Tel.: +44-20-73-31-53-82

Neem voor meer informatie contact op met: Emily Bunting, Cohn & Wolfe, E-mail: Emily.Bunting@cohnwolfe.com, Tel.: +44-20-73-31-53-10; Claire Greeff, Cohn & Wolfe, E-mail: Claire.Greeff@cohnwolfe.com, Tel.: +44-20-73-31-53-82






-