Gemeente Duiven


Boetes overtreden hondenregels

In Duiven gelden, al een aantal jaren,
verschillende regels voor het uitlaten van honden. Iedereen die zich niet aan de gestelde regels houdt, loopt de kans een boete te krijgen van onze milieuwachter. De regels en de hoogtes van de boetes worden hieronder beschreven.

De gemeente Duiven heeft verschillende voorzieningen gecreëerd en regels opgesteld om hondenoverlast te beperken. Deze regels zijn vertaald in aangewezen gebieden met daarin geldende regels (gebieden waar honden wel / niet mogen komen en poeproutes). Ook zijn de regels vertaald in verplichtingen voor hondenbezitters (aanlijnplicht en ruimplicht uitwerpselen). De hondenregels zijn opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening 2006 (afgekort APV 2006), Hoofdstuk
2, afdeling 4.
» Algemeen Plaatselijke Verordening 2006.pdf

De gemeente is momenteel bezig met het opstellen van nieuw hondenbeleid. In dit kader is de afgelopen weken een enquête gehouden over onder andere de hondenregels. De uitkomsten van de enquête worden verwerkt in het hondenbeleid en wanneer mogelijk en nodig worden de regels in de APV aangepast. Tot die tijd blijven de bestaande regels in de APV 2006 van kracht.

Voorzieningen en regels
Buiten de bebouwde kom geldt in Duiven géén aanlijnplicht en géén ruimplicht. Binnen de bebouwde kom van Duiven, Groessen en Loo geldt in principe een aanlijnplicht (hond aan de lijn) en een ruimplicht (opruimen van uitwerpselen door de hondeneigenaar). De gemeente heeft wel een aantal gebieden aangewezen waar andere regels gelden:
* er zijn vier hondentoiletten, verspreid over de gemeente. Hier moet de hond aangelijnd zijn (aanlijnplicht), maar hoeven de uitwerpselen niet opgeruimd te worden (geen ruimplicht). Buiten de hondentoiletten geldt voor heel Duiven, Groessen en Loo de ruimplicht;

* er zijn elf losloopterreinen, die middels bordjes (groen, met daarop een witte afbeelding van een hond) worden gemarkeerd. Op deze losloopterreinen, de naam zegt het al, mag de hond los rondlopen, maar uitwerpselen moeten wel worden opgeruimd (ruimplicht);

* verboden voor honden: bij scholen, sport/verenigingsgebouwen, begraafplaatsen, voetgangersgebied bij het Eilandplein en in het winkelcentrum Elshofpassage. Ook is gesteld dat honden niet mogen verblijven of mogen rondlopen in als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide.

Verspreid over Duiven zijn circa 275 prullenbakken en circa 20 hondenpoepcontainers geplaatst. De hondenpoep mag zowel in de prullenbakken (mits de hondenpoep in een zakje zit) als in de poepcontainers worden gedeponeerd.
Verder dient iedere hond met een Duivense eigenaar op de openbare weg altijd de, door de gemeente verstrekte, hondenpenning dragen. De penning moet altijd duidelijk zichtbaar zijn.
Verder heeft de gemeente regels opgesteld voor gevaarlijke honden en het houden van honden.

Deze geboden en verboden gelden niet voorzover de eigenaar of houder van een hond zich vanwege zijn handicap door een geleidehond laat begeleiden en de hond als zodanig aantoonbaar gekwalificeerd is of indien een eigenaar of houder van een hond deze aantoonbaar gekwalificeerd opleidt tot geleidehond.

Boetes
Iedereen die zich niet aan de hierboven beschreven regels houdt, loopt de kans een boete te krijgen van onze milieuwachter. De tarieven zijn in 2008 als volgt:

* binnen bebouwde kom hond niet aangelijnd: EUR 60,00
* honden op plaatsen waar ze niet mogen komen: EUR 90,00
* hond is niet voorzien van halsband of Identiteitsmerk, die de eigenaar / houder van de hond duidelijk doet kennen: EUR 60,00
* eigenaar / houder ruimt de uitwerpselen binnen de bebouwde kom niet op, terwijl ze de hond op de openbare weg laten lopen: EUR
60,00

Onze milieuwachters, de heren S. Brandt en B. Straatman, maken dagelijks controlerondes door Duiven. Tijdens deze ronde besteden zij onder andere aandacht aan hondenoverlast. De milieuwachters rijden veelal in de witte auto met het logo van de milieu-inspectie. Maar zij rijden hun rondes ook geregeld in een onopvallende personenauto. Hierdoor zijn zij minder zichtbaar, maar wel degelijk aanwezig.

Vragen?
Als u vragen heeft over de regels en voorzieningen kunt u contact opnemen met onze milieuwachters S. Brandt en B. Straatman. Beiden zijn op werkdagen bereikbaar op het telefoonnummer (0316) 27 93 38 en (0316) 27 93 37. U kunt ook contact opnemen met H. vd Hoeven. Zij is beleidsmedewerker milieu en handhaving en is bereikbaar op (0316) 27
93 18.