Etikettering van wijnen met sulfiet kan beter
22 oktober 2008 - nieuwsbericht
In bijna alle wijnen komt sulfiet voor. Bij de productie van wijn
heeft sulfiet een conserverende werking. Bij consumptie van wijn kan
sulfiet bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De
fabrikant is daarom wettelijk verplicht om, bij wijnen waar meer dan
10 mg/l sulfiet in zit, de allergeenvermelding `bevat sulfiet' op het
etiket te plaatsen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft
geconstateerd dat in 8 procent van de onderzochte wijnen met sulfiet
er geen vermelding op het etiket staat. Daarnaast werd in 27 procent
van de onderzochte wijnen sulfiet wel vermeld, maar niet in het
Nederlands.
De VWA heeft ook onderzoek gedaan naar de hoeveelheid sulfiet,
histamine en sorbinezuur in de bemonsterde wijnen. In vrijwel alle
wijnen komt sulfiet voor. De aangetroffen hoeveelheid blijft binnen de
maximaal vastgestelde wettelijke gehaltes. Histamine kan ontstaan door
bacteriën bij de rijping van wijn. Histamine wordt in bijna 33 procent
van de onderzochte wijnen aangetroffen, echter niet in gehaltes die
verontrustend zijn. Het conserveermiddel sorbinezuur kwam in ongeveer
19 procent van de wijnen voor. Slechts één wijn overschreed het
wettelijk voorgeschreven gehalte voor dit conserveermiddel.
De komende jaren zal de VWA met name op de etikettering van sulfiet
blijven toezien.
Meer informatie: Factsheet sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn
Voedsel en Waren Autoriteit