Voedsel en Waren Autoriteit

Etikettering van wijnen met sulfiet kan beter

22 oktober 2008 - nieuwsbericht

In bijna alle wijnen komt sulfiet voor. Bij de productie van wijn heeft sulfiet een conserverende werking. Bij consumptie van wijn kan sulfiet bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De fabrikant is daarom wettelijk verplicht om, bij wijnen waar meer dan 10 mg/l sulfiet in zit, de allergeenvermelding `bevat sulfiet' op het etiket te plaatsen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geconstateerd dat in 8 procent van de onderzochte wijnen met sulfiet er geen vermelding op het etiket staat. Daarnaast werd in 27 procent van de onderzochte wijnen sulfiet wel vermeld, maar niet in het Nederlands.

De VWA heeft ook onderzoek gedaan naar de hoeveelheid sulfiet, histamine en sorbinezuur in de bemonsterde wijnen. In vrijwel alle wijnen komt sulfiet voor. De aangetroffen hoeveelheid blijft binnen de maximaal vastgestelde wettelijke gehaltes. Histamine kan ontstaan door bacteriën bij de rijping van wijn. Histamine wordt in bijna 33 procent van de onderzochte wijnen aangetroffen, echter niet in gehaltes die verontrustend zijn. Het conserveermiddel sorbinezuur kwam in ongeveer 19 procent van de wijnen voor. Slechts één wijn overschreed het wettelijk voorgeschreven gehalte voor dit conserveermiddel.

De komende jaren zal de VWA met name op de etikettering van sulfiet blijven toezien.

Meer informatie: Factsheet sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn