Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Genomineerd voor de KOOKBOEK VAN HET JAAR-verkiezing. Luxe gebonden boek ETEN ENZO van Janneke Vreugdenhil, met de beste recepten en mooiste verhalen, inmiddels 2e druk

Het kookboek ETEN ENZO van nrc.next columniste Janneke Vreugdenhil, is genomineerd voor de verkiezing van KOOKBOEK VAN HET JAAR. Het boek valt op door de uitgebalanceerde recepten, waarbij het plezier voor koken en lekker eten voorop staat. "We moeten eens ophouden met diëten. Van vetloos eten word je niet gelukkig. Van bewust en lekker eten wel", aldus Janneke Vreugdenhil. De recepten in het genomineerde kookboek zijn puur en praktisch ­ met nuttige informatie en handige boodschappenlijstjes ­ de verhalen inspirerend, persoonlijk en geestig. ETEN ENZO is meer dan een kookboek; het staat voor meer koken in minder tijd, en af en toe de tijd nemen om echt te genieten. Daarnaast is het boek schitterend uitgegeven met veel foto's en met gebruik van verschillende soorten en formaten papier. In totaal zijn tien kookboeken genomineerd. Vijf Nederlandse (waaronder ETEN ENZO van Janneke Vreugdenhil) en vijf in het Nederlands vertaalde kookboeken. Een vakjury zal de boeken beoordelen op receptuur, verniewing en fotografie. De prijs voor het beste kookboek 2008 bestaat uit een kunstwerk gemaakt door Marina Ruempol. De verkiezing van het kookboek van het jaar wordt ook dit jaar georganiseerd in de winkel van Studio Bazar in de Kauwgomballenfabriek, Paul van Vlissingenstraat 8a te Amsterdam waar het publiek zaterdag 1 november vanaf 10.00 uur de keuze heeft uit een uitgebreid programma met proeverijen, workshops en signeersessies. Aan het eind van de middag maakt de jury de winnaars bekend. Zie voor alle informatie inclusief alle genomineerde boeken en juryrapporten: http://www.kookboekvanhetjaar.nl/

Janneke Vreugdenhil schrijft dagelijks in nrc.next over zowel die snelle als die langzamere, aandachtige keuken. Niets vindt ze fijner dan praten, lezen, leren en schrijven over eten. Liefst aan een goedgevulde keukentafel. Of het nu over kaviaar of kastanjes gaat, een wijnboer uit Piermonte of een middeleeuws recept voor fazant, haar interesse is gewekt. Mensen vragen haar wel eens of ze een kok is of een schrijver. Ze noemt zichzelf een schrijvende kok en een kokende schrijver. Haar inspiratie: de etende mens.
Ze vindt het hoog tijd dat we weer zelf na gaan denken over wat we consumeren. Echt eten komt volgens Janneke niet uit een fabriek. Echt eten kook je zelf, desnoods in een kwartier. Doordeweeks moet er domweg gegeten worden. Gezond, vers, lekker, maar vooral ook snel. Een pasta met chilipepertjes en knoflook, of een stokbroodje met entrecote en mosterdmayo staan binnen een kwartier op tafel. Maar in het weekeinde, zonder stress, zonder haast, is uitgebreid koken juist heerlijk. Dan heb je eindelijk de tijd om na te denken over wat je wilt eten, over waar je de lekkerste spullen kunt halen en over hoe integer die zijn. En dan heb je de rust om ­ zuiver voor de lol ­ je eigen brood te bakken en vrienden uit te nodigen voor een klassieke coq au vin.
De afgelopen jaren schreef Janneke Vreugdenhil als co-auteur zes kookboeken: drie voor Albert Heijn, twee voor uitgever Fontaine en één voor Moma. De kookboeken voor Albert Heijn verschenen in oplages van boven de 100.000. de andere drie boeken zijn toe aan hun tweede, derde en vierde druk en haalden oplages van respectievelijk 5.500, 11.000 en 12.000 exemplaren.
ETEN ENZO is een uitgave van House of Knowledge, succesvol in het ontwikkelen van multimediale uitgeefconcepten.
ISBN: 978-90-85104346 ­ Artikelnummer: 39297PBS02 - Luxe gebonden boek, unieke bindwijze met verschillende formaten papier
Formaat: 195 x 280 mm ­ Aantal pagina's: 276
Auteur: Janneke Vreugdenhil ­ (Food)styling: Janneke Vreugdenhil Prijs: 19,95