Politie Friesland

Link naar website Meld Misdaad Anoniem

Hatecrimes

Politieberichten van woensdag 22 oktober

Fryslân, 22-10-2008 o Politieberichten van dinsdag 21 oktober 07.00 uur t/m woensdag 22 oktober 07.00 uur.

Fryslân: dit jaar al 325 rijbewijzen ingevorderd door
verkeershandhavingsteam
Het team verkeershandhaving van de politie Fryslân heeft dit jaar, tot 21 oktober, van 325 bestuurders het rijbewijs ingevorderd. Dit is op 1 na hetzelfde aantal als in 2007 (namelijk 324). In de gehele regio bedraagt het aantal tot nu toe 822 in 2008 tegenover 892 in 2007.

Het probleem van alcohol in het verkeer speelt nog steeds. In totaal werden er door het verkeershandhavingsteam 307 bestuurders bekeurd voor rijden onder invloed (tegenover 282 in 2007). Dit had 34 maal had een invordering van het rijbewijs tot gevolg. Als (ervaren) bestuurders blaas je dan meer dan 570 ug/l en voor een beginnende bestuurder geldt de bovengrens van 350 ug/l.

Wat betreft agressief en onveilig weggedrag zijn er weinig verbeteringen ten opzichte van vorig jaar waar te nemen. En dat geldt ook voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Er werden 289 rijbewijzen ingevorderd in verband met overschrijding van de maximumsnelheid en twee keer vanwege agressief en onveilig weggedrag. De combinatie van rijden onder invloed en agressief rijgedrag kwam ook enkele malen voor.

Tweemaal werd een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van drugs/medicijnen. Dit is helaas nog niet direct meetbaar door de politie zelf; voor de uitslagen van dergelijke onderzoeken is de politie afhankelijk van het Nederlands Forensisch Instituut. Het NFI heeft hier echter een beperkte capaciteit voor.

In 88 gevallen werd er een mededeling uitgebracht richting het Centraal Bureau Rijvaardigheisbewijzen. Het CBR heeft naar deze 88 bestuurders onderzoeken ingesteld om de rijvaardigheid te beoordelen.

Heerenveen: verdachte van mishandeling meldt zich bij politie De politie heeft woensdag 15 oktober een 31-jarige inwoner van Leeuwarden gehoord nadat hij zich kwam men melden bij het politiebureau in Heerenveen. Op dinsdag 14 oktober werd in het programma Dader Gezocht op GPTV aandacht besteed aan de mishandeling van een eigenaar van een horecaonderneming in Heerenveen. Van de mishandeling waren beelden gemaakt door een bewakingscamera. De verdachte zag zijn foto een aantal keren op GPTV voorbij komen en besloot vervolgens om zich te melden bij de politie. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de Leeuwarder het politiebureau van Heerenveen weer verlaten.

Holwerd: politie zoekt eigenaren gestolen sieraden
De politie zoekt de eigenaren van gestolen sieraden. Op vrijdag 17 oktober werd een 40-jarige vrouw uit Lelystad door getuigen aangehouden in een woning aan de Van Aylvaweg. Ze hadden namelijk gezien dat de 40-jarige de woning binnen was gegaan en omdat ze het niet vertrouwden werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. In afwachting van de politie werd de vrouw door de getuigen aangehouden. De dievegge werd vervolgens overdragen aan de agenten. Eenmaal aangekomen bij het politiebureau werd de verdachte gefouilleerd. Tijdens de fouillering vonden de agenten diverse gouden sieraden. De politie vermoedt dat deze sieraden van diefstal afkomst zijn en is daarom op zoek naar de rechtmatige eigenaren. Als u de sieraden herkent, dan kunt u contact opnemen met politie Fryslân via 0900-8844. De gestolen sieraden (foto: Geert Huisman)Fotos van de sieraden kunt hier bekijken.

Noardburgum: man rijdt in sloot
De politie heeft dinsdagmorgen op de Rijksstraatweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 35-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. De man reed in oostelijke richting toen een getuige de auto zonder aanwijsbare aanleiding de linkerweghelft zag oprijden. Vervolgens reed de auto in de berm en kwam in de sloot tot stilstand. De man is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Houtigehage: politie ontdekt hennepkwekerij bij verdachte rijden onder invloed
De 40-jarige bestuurder uit Houtigehage die maandagmorgen door de politie op de Dunoardswei is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, blijkt meerdere strafbare feiten te hebben gepleegd. Bij de fouillering van de bestuurder op het bureau bleek de man ruim 25.000 euro aan contant geld bij zich te hebben. Nader onderzoek in de woning van de man, leverde nog 80 doosjes zwaar knalvuurwerk, 160 sloffen sigaretten en een hennepkwekerij op. In de garage had de man een geïsoleerde ruimte afgetimmerd waar 314 gram aan henneptoppen hing te drogen. De planten en kwekerij zijn vernietigd. Het geld, het vuurwerk en de sigaretten zijn in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: bestuurder onwel
De politie heeft dinsdagmiddag op de Groningerstraatweg een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 58-jarige automobilist uit Wyns was onwel geworden, mogelijk door een hartstilstand. De bestuurder was daardoor met zijn auto tegen een geparkeerde auto aangereden. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gereanimeerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Rinsumageest: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagmiddag op de Klaarkampsterweg nabij Rinsumageest het rijbewijs van een 64-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 115 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Echten/Sint Johannasga/Oudehaske: snelheidscontrole na klachten De politie heeft dinsdag naar aanleiding van klachten van omwonenden gecontroleerd op snelheid in Echten, Sint Johannasga en Oudehaske. Dinsdagmiddag werd er op de Hoofdweg in Echten gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 711 bestuurders, waarvan er 201 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogste gemeten snelheid die middag was 93 kilometer per uur, een overschrijding van 43 kilometer. Diezelfde middag werd er ook op de Streek in Sint Johannasga gecontroleerd. Hier passeerden 172 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 32 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 69 kilometer per uur. s Avond werd er nog gecontroleerd op snelheid op de Jousterweg in Oudehaske. Hier passeerden 283 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 134 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 111 kilometer per uur, een overschrijding van maar liefst 51 kilometer.

Lemmer: ongeval op binnenvaartschip
De politie heeft dinsdagavond het personeel van de ambulance, het mobiel medisch team (MMT) en de brandweer geassisteerd bij een ongeval op een binnenvaartschip. Het schip lag afgemeerd in de Prinses Margrietsluis. De schipper uit Werkendam riep richting zien 22-jarige zoon en een matroos dat er koffie was. De twee waren op dat moment bezig met werkzaamheden op het voordek. De jongen sprong, zoals hij wel vaker deed, van het dakje van de voorhut naar beneden om zo over de dekplaten naar de stuurhut te lopen. De dekplaten waren deze keer echter niet aanwezig, waardoor het slachtoffer ruim vijf meter naar beneden viel. De 22-jarige werd gestabiliseerd door het personeel van de ambulance en het MMT, waarna hij per ambulance werd overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Heerenveen: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagavond van 19.00 uur tot 22.00 op verschillende plaatsen in Heerenveen een verkeerscontrole gehouden. De nadruk tijdens de controle lag op het voeren van fietsverlichting. Tijdens de controle werden twee fietsers, twee inwoners van Heerenveen van 15 en 36 jaar, aangehouden omdat ze een valse naam opgaven. De twee voerden geen verlichting en daarom werd er een bekeuring uitgeschreven. Bij het opgeven van de naam bleek deze echter vals te zijn. Daarom werden de twee overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 15-jarige weer het bureau verlaten. De 36-jarige werd echter ingesloten. Hij verkeerde zwaar onder invloed van alcohol en beledigde de agenten. Teven werden er nog 31 fietsers bekeurd omdat ze geen verlichting voerden. Tenslotte werden vier automobilisten bekeurd omdat ze geen gordel droegen, twee omdat ze in een onverzekerd voertuig reden en één omdat er niet handsfree werd gebeld.

Haule: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 20-jarige beginnend bestuurder uit Nieuwehorne betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder moest blazen tijdens een alcoholcontrole in de Dorpsstraat. Omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de beginnende bestuurder 175 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd omdat hij het afgelopen jaar al twee keer eerder was betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zal een onderzoek instellen om de rijvaardigheid van de 20-jarige te beoordelen.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Willem Lodewijkstraat een 17-jarige inwoner van Oudeschip, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden en een 22-jarige inwoner van Kimswerd aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat de drie een fiets tegen een ruit van een woning hadden gegooid. De getuige belde vervolgens via 1-1-2 met de politie en gaf daarbij een duidelijk signalement van het trio door. Op de Blokhuisbrug zagen surveillerende agenten de drie lopen. Het trio werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier zijn ze voor nader onderzoek ingesloten.