Gemeente Borsele

Getijdenenergie aan de kust van Borsele

Aan de kust van de gemeente Borsele aan de Total-steiger start binnenkort een proef met getijdenenergie. Het is de eerste keer dat in Nederland energieopwekking uit getijden en golfslag onder praktijkomstandigheden wordt uitgetest.

C-Energy

De projectpartners van C-Energy realiseren een uniek proefproject voor energieopwekking uit getijden en golven in de Westerschelde. De organisatie van het project bestaat uit een samenwerkingsverband van elf partners. Het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid zijn hierbij betrokken. Elke partner levert een bijdrage vanuit haar eigen vakgebied. Het project wordt ondersteund met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Test

In de afgelopen tien jaar is het principe van de getijdenrotor, dat bij de Total-steiger wordt toegepast, uitgebreid getest. Dit is gebeurd onder gecontroleerde omstandigheden in testbassins en in zee. De resultaten geven voldoende vertrouwen in het marktrijp maken van de installatie. Daarvoor is kennis nodig over hoe de technische apparatuur reageert op de stroming, het zoute water, weersinvloeden en andere factoren.

Doelstellingen

Bij dit project behoren drie doelstellingen:


* Aantonen dat het in potentie mogelijk is om energie uit golven en getijden economisch terug te leveren aan het net.
* Ervaring opdoen in de realisatie en installatie van een nearshore getijden- en golfrotor.

* Leren en inspireren van elkaar, delen van kennis op het gebied van technieken, inzichten, visies, markten en andere gebieden. Identificeren van partners voor opschaling naar open zee.

Gemeente Borsele

De gemeente Borsele is de initiatiefnemer van het project C-Energy. De gemeente is groot voorstander van duurzame energie en is op zoek naar mogelijkheden op dit binnen haar grenzen te stimuleren. De visie achter het project is om het potentieel van getijdenenergie in de Westerschelde te benutten. Het is belangrijk voor de gemeente dat duurzame energie een plaats krijgt binnen haar grenzen. Dit creëert samenwerkingsverbanden, kennisontwikkeling en werkgelegenheid.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project C-Energy kunt u contact opnemen met Marcel Aanen, telefoon (0113) 238 488 of e-mail maanen@borsele.nl.