Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lijsten Waterschapsverkiezingen geven hun visie op klimaatverandering

Hoosbuien opvangen in innovatieve waterbassins of loopt het wel los?

Amsterdam, 22 oktober 2008 Extreme hoosbuien komen steeds vaker voor. Steden en dorpen zijn vaak zo dicht bebouwd, dat de grote hoeveelheid water niet snel genoeg weg kan lopen. Wetenschappers voorspellen dat de hoeveelheid neerslag alleen nog maar toe gaat nemen als gevolg van de klimaatverandering. Hoe moeten we omgaan met die watermassa? Versterken we de waterberging met innovatieve technieken, of wachten we af? Daarover praten de lijsttrekkers van de Waterschapsverkiezingen in het debat dat waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) maandag 27 oktober 2008 organiseert.

Iedereen is ervan doordrongen dat het klimaat verandert. Maar niemand kan nog precies voorspellen hoeveel overlast dat gaat veroorzaken. Toch moeten we maatregelen nemen om huizen, bedrijven, landbouwgrond en natuur te beschermen. Op sommige plaatsen gebeurt dat al, bijvoorbeeld bij de gebouwen aan de Zuidas in Amsterdam. Met slimme nieuwe technieken wordt daar bijvoorbeeld regenwater opgevangen en hergebruikt, onder meer als spoelwater voor het toilet. Het liefst introduceer je zulke maatregelen zo vroeg mogelijk in het planvormingsproces. Het kost geld, maar kan ook veel opleveren. Is dat de investering waard? Of kunnen we nog even afwachten hoe de klimaatverandering zich ontwikkelt?

Het water stijgt

De afgelopen dertig jaar is steeds meer water gevallen en in heftigere buien. Zelfs in de meest gematigde klimaatscenario s is in de toekomst sprake van nattere winters en drogere zomers. Ondertussen neemt ook de bebouwing flink toe. Water kan vaak onvoldoende weglopen in de grond en komt terecht in de riolering en het oppervlaktewater dat de toestroom niet meer aankan. De aanpak van het dichtst bebouwde stukje van Nederland, de Zuidas, kan ook in andere gebieden worden toegepast. Maar wil je overal zo ver gaan? Het waterschap AGV speelt als waterbeheerder een belangrijke rol in dergelijke beslissingen en kan met haar kennis ook anderen adviseren. Het waterschapsbestuur dat in november gekozen wordt, krijgt dit vraagstuk zeker op zijn bord. Kiezers geven met hun stem dus richting aan de beleidsvorming.

Debat gratis toegankelijk

Het thema Klimaatverandering: dure maatregelen nemen of risico lopen? staat centraal in het derde verkiezingsdebat, maandag 27 oktober. Het debat vindt plaats in Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16 in Hilversum. De vertegenwoordigers van de elf lijsten in de Waterschapsverkiezingen geven hun visie op dit dilemma. Vervolgens gaan ze in debat met elkaar en de bezoekers. Het debat is voor bewoners en andere belangstellenden gratis toegankelijk. De komende weken worden nog twee debatten gehouden, daarin komen het landschap in het Groene Hart en de Sloterplas aan de orde.

Waterschapsverkiezingen

De waterschapsverkiezingen zijn van 13 tot en met 25 november 2008. Door te gaan stemmen kunnen kiezers invloed uitoefenen op het beheer en de kwaliteit van het water in meren, plassen, rivieren en grachten, over dijken, over landbouw- en bedrijvenwater in eigen regio. Wie hulp nodig heeft bij het maken van een keuze kan vanaf eind oktober het speciaal voor de Waterschapsverkiezingen ontwikkelde kieskompas raadplegen via www.kieskompas.nl. De stembiljetten worden thuisgestuurd. Stemmen kan gewoon per post.

Het is voor het eerst dat uitsluitend politieke partijen en belangengroeperingen deelnemen aan de verkiezingen. In de regio Amstel, Gooi en Vecht doen de volgende lijsten mee:

Lijst 1: Socialistische Waterschapsvereniging

Lijst 2: Water Natuurlijk

Lijst 3: Recreatie, Wonen en Water

Lijst 4: Partij voor de Dieren

Lijst 5: Christen Democratisch Appèl (CDA)

Lijst 6: ChristenUnie-SGP

Lijst 7: Algemene Waterschapspartij

Lijst 8: Rijdend Nederland

Lijst 9: Partij van de Arbeid (PvdA)

Lijst 10: Eigen Woning en Water!

Lijst 11: VVD

Op de speciale verkiezingssite, www.pakaandatwater, presenteren de lijsten zich. Kijk voor meer informatie over de Waterschapsverkiezingen ook op de website van het waterschap, www.agv.nl.

Noot voor de redactie,