Ingezonden persbericht


Haarlem, 22 oktober 2008

PERSBERICHT

Basispremie zorgverzekeraars stijgt gemiddeld met 1%

Aanvullende verzekeringen gaan omhoog met circa 5%

CZ is vandaag de eerste van de vier grote verzekeraars die haar zorgpremies voor 2009 bekend heeft gemaakt. De basispremie blijft gelijk aan verleden jaar: ¤ 90,75 per maand. Achmea, Menzis en VGZ zullen naar verwachting in de loop van deze week of begin volgende week volgen. De onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite verwacht desondanks bij de overige zorgverzekeraars een stijging van gemiddeld 1% op de basispremie en 5% op de aanvullende verzekeringen. CZ kan gelijk blijven, omdat deze verzekeraar relatief lage kosten heeft. Het ministerie van VWS ging eerder uit van een stijging van 2,5% op de basispremie. Een up to date overzicht van alle basispremies: http://www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering/info/premie_overzicht.cfm

Wijzigingen basispakket
Het basispakket kent slechts enkele kleine wijzigingen. Zo wordt het basispakket ondermeer uitgebreid met de diagnose en behandeling van ernstige dyslexie en worden sta-op-stoelen niet meer vergoed. Het eigen risico wordt met ¤ 5 verhoogd naar ¤ 155.

Nieuwe polis
Voor 19 november aanstaande moeten alle verzekerden de nieuwe polis met polisvoorwaarden voor 2009 hebben ontvangen. Tot 1 januari 2009 hebben polishouders de tijd om hun oude verzekering op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe verzekeraar kan tot 1 februari 2009. Wanneer een verzekerde niets onderneemt, is men vanaf 1 januari 2009 tegen de ontvangen voorwaarden verzekerd.

Overstappen
Naar verwachting ligt het aantal verzekerden dat zal overstappen naar een andere zorgverzekeraar rond de 4%. Dat zijn ruim 600.000 Nederlanders. Daarmee wordt de trend van verleden jaar voortgezet. Uit onderzoek van het NIVEL* blijkt dat veel mensen niet overstappen, omdat zij van mening zijn dat een betere en/of goedkopere zorgverzekering gewoonweg niet te vinden is. Dat is zonde, want een nieuwe zorgverzekering kan zomaar meer dan ¤ 100 per jaar schelen.

Collectief verzekeren
Verzekeringssite raadt Nederlanders vooral aan om zichzelf collectief te verzekeren. Circa 40% van de volwassenen is nog altijd individueel verzekerd. Veelal betaalt een individueel verzekerde bij dezelfde zorgverzekeraar tot zo'n ¤ 100 meer aan basispremie dan een collectief verzekerde.

Vergelijken loont
Verzekeringssite vergelijkt vanaf begin november naast alle individuele zorgverzekeringen voor 2009 ook ledencollectieven van bijvoorbeeld vakbonden en patiëntenorganisaties. Daarnaast biedt Verzekeringssite open collectieven aan waarbij iedereen tot 10% korting krijgt op de basisverzekering. Door het maken van een online vergelijking is het eenvoudig na te gaan of het interessant is om over te stappen of gebruik te maken van de collectieve verzekering van de huidige zorgverzekeraar.


* NIVEL: Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg: http://www.nivel.nl/pdf/Factsheet-wisselen-van-zorgverzekeraar-2008.pdf


---