Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT, AMERSFOORT 22 OKTOBER 2008

Wijk Kruiskamp krijgt extra geld voor groen in de wijk

De wijk Kruiskamp in Amersfoort krijgt extra geld voor groen in de wijk. Daarmee zijn projecten mogelijk voor de aanleg van een natuurspeeltuin bij de speeltuinvereniging, een natuurspeeltuin bij de buitenkast en andere groene plekken in de wijk.

Een deel van het extra geld komt bij het rijk en de provincie vandaan. In totaal heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 327.000 euro uitgetrokken voor groen in deze wijk. Minister Vogelaar van Wonen, wijken en integratie stelde enkele maanden geleden 1,55 miljoen extra beschikbaar en de provincie trok 2 miljoen uit voor Kruiskamp.

Thema s

Amersfoort en de corporaties Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland maakten in 2007 een wijkactieplan, nadat minister Vogelaar van Wonen, wijken en integratie de wijk Kruiskamp op haar 40-wijkenlijst zette. De bewoners werkten volop mee bij het benoemen van de thema s en oplossingen voor de mensen in Kruiskamp. Professionals die in de wijk werken, leverden ook een stevige bijdrage aan het wijkactieplan.

Het wijkactieplan bevat extra maatregelen voor de verbetering van wonen, leren, werken, integratie en samenleven, veiligheid en leefbaarheid in de wijk én thuis. Dit wijkactieplan is nu uitgebreid tot een vierjarenplan, waarin extra geld beschikbaar komt, voor verbetering in de wijk.

De Roef

Amersfoort en de woningcorporaties zetten in op de aanpak van wijkcentrum De Roef en omgeving. Het markante wijkgebouw wordt volledig opgeknapt tot studie- en ontmoetingscentrum voor jongeren. De omgeving van De Roef wordt ook verbeterd, zo zal de speeltuin in overleg met de speeltuinvereniging worden aangepakt.

Amersfoort Vernieuwt-teams

Naast de aanpak van De Roef en omgeving, gaat de aandacht uit naar problematiek tot en met achter de voordeur, met de inzet van Amersfoort Vernieuwt-teams. Deze AV-teams staan ook voor aanspreken en vooruithelpen . Het AV-team belt huis-aan-huis aan en maakt problemen bespreekbaar. Met het wijkactieplan is er meer toezicht en handhaving in openbare en gemeenschappelijke ruimtes van woongebouwen. Twee extra surveillanten voor veiligheid zijn begonnen. Er is een nieuw wijkcentrum gerealiseerd en het winkelcentrum Neptunusplein is opgeknapt. Ook is er een groot nieuwbouwproject, Parkweelde 1, afgerond.

Het totale wijkactieplan bevat nu ongeveer 38 miljoen euro. In totaal dragen de onderstaande partijen de volgende bedragen bij:


- Gemeente 1.625.000 euro


- Ministerie WWI (extra) 1.550.000 euro


- Ministerie WWI (participatie) 60.000 euro


- Corporaties sociaal 4.510.000 euro


- Corporaties fysiek


- Provincie 2.000.000 euro


- Ministerie LNV 327.000 euro

Dit project valt onder het programma Amersfoort Vernieuwt. Binnen Amersfoort Vernieuwt doet iedereen mee! Bewoners, ondernemers en andere partijen werken samen met de Alliantie Eemvallei, Portaal Eemland en de gemeente Amersfoort aan het verbeteren van de wijk. Met gevarieerde woningbouw en projecten op het gebied van wonen, samenleven, werken, leren, leefbaarheid, veiligheid en voorzieningen wordt de leefkwaliteit verhoogd. Want Amersfoort is een stad met een hart, waar het goed wonen is.


------------------------------------------------------- einde persbericht---------------------------------------------------------

Noot voor de redactie,