Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'De mensen slikken het niet'
Pfizer start campagne ter bevordering Therapietrouw

Capelle aan den IJssel, 22 oktober 2008 - Maar heel weinig mensen die geneesmiddelen gebruiken, doen dat op de voorgeschreven wijze. Dit is schadelijk: voor de patiënt, voor de zorgsector, voor de economie. Om dit belangrijke probleem onder de aandacht te brengen start Pfizer vandaag een publiekscampagne om op het belang van correct geneesmiddelengebruik te wijzen. Op 27 november wordt de campagne afgesloten met een live web-tv discussie over therapietrouw met artsen, apothekers en zorgconsumenten.

Therapieontrouw kan grote gevolgen hebben voor patiënten. De ziekte duurt onnodig langer of herstel blijft uit. Bovendien overlijden jaarlijks door verkeerd of nalatig medicijngebruik honderden mensen.((1)) Daarnaast worden duizenden in het ziekenhuis opgenomen. Afgezien van de gezondheidsschade voor de patiënt, kent therapieontrouw vele andere verliezers: artsen, apothekers, verpleegkundigen en zorgverzekeraars. Ze werken immers allemaal met het doel de zieke beter te maken. Therapieontrouw betekent voor alle betrokkenen dat het beoogde behandelresultaat niet wordt gehaald. Daarnaast levert het ook een grote economische schade op. Die loopt in de honderden miljoenen euro's. ((2))

Samen werken aan therapietrouw

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een kleine verbetering van therapietrouw de gezondheidswinst aanzienlijk vergroot. Diezelfde onderzoeken tonen ook aan dat de verantwoordelijkheid te vaak alleen op de schouders van de patiënt wordt gelegd. Daarom is het volgens Pfizer zo belangrijk dat in gezamenlijkheid gewerkt wordt aan therapietrouw. In diverse media komen deze weken uitingen te staan waarin het belang van 'samen werken aan therapietrouw' aangestipt wordt.

Web tv-uitzending

De campagne wordt op 27 november afgesloten met een interactieve web tv uitzending. Pfizer laat hierin betrokkenen met elkaar in gesprek gaan. Om samen oorzaken, knelpunten én oplossingen te vinden voor dit maatschappelijke probleem met als doel het effectiever gebruik van geneesmiddelen. Presentator Inge Diepman praat vanaf 20.30 uur met artsen, apothekers, patiënten en kijkers op www.pfizerforum.nl.

-einde bericht-


---



Ingezonden persbericht