European Union



Brussel, 22 oktober 2008

Concentratiecontrole: Commissie herwerkt mededeling over corrigerende maatregelen en wijzigt de uitvoeringsverordening

De Europese Commissie heeft haar richtsnoeren inzake corrigerende maatregelen (remedies) bij concentratiecontrole herzien. Deze herziening moet ervoor zorgen dat mededingingsbezwaren effectiever worden aangepakt en zal ondernemingen die bij een concentratieoperatie betrokken zijn, ook meer duidelijkheid bieden over hoe zij het best mededingingsbezwaren kunnen oplossen. Corrigerende maatregelen zijn voorstellen van de partijen bij een concentratie om een voorgenomen operatie zodanig aan te passen dat eventuele mededingingsbezwaren die de Commissie heeft vastgesteld, worden weggenomen. De belangrijkste veranderingen zijn de invoering van een formulier voor het verschaffen van informatie over corrigerende maatregelen, meer details over corrigerende maatregelen met afstotingen of waarbij toegang wordt verleend, en verduidelijking van de rol van de trustee. Voorts heeft de Commissie zich bij de actualisering van deze mededeling laten leiden door de herziene concentratieverordening, Verordening (EG) nr. 139/2004 (zie MEMO/04/9), door de ervaring die zij in een groot aantal zaken heeft opgedaan, door haar studie over corrigerende maatregelen bij concentraties (zie MEMO/04/9) en door recente arresten van de EU-rechter. In deze nieuwe mededeling over corrigerende maatregelen worden ook de opmerkingen meegenomen die in 2007 tijdens de publieke raadpleging over een ontwerp-versie werden ontvangen (zie IP/07/544). Daarnaast heeft de Commissie ook wijzigingen goedgekeurd aan de uitvoeringsverordening op het gebied van concentratiecontrole (Verordening (EG) nr. 802/2004), in lijn met de aanpassingen van de mededeling over corrigerende maatregelen.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor Concurrentiebeleid: "Remedies zijn erg belangrijk bij concentratiecontrole omdat daarmee voor ondernemingen de weg kan worden vrijgemaakt om de concentratie door te voeren, maar we tegelijk de zekerheid hebben dat een daadwerkelijke mededinging wordt gehandhaafd. Dit is nog maar eens gebleken in recente geruchtmakende zaken zoals Gaz de France/Suez of Thomson/Reuters. In deze nieuwe mededeling vinden ondernemingen duidelijke handvatten voor het beleid van de Commissie om remedies in de toekomst nog effectiever te maken."

Op basis van de uitkomsten van de studie over corrigerende maatregelen bij concentraties en op basis van recente rechtspraak wordt in de nieuwe mededeling benadrukt dat corrigerende maatregelen alleen acceptabel zijn indien ze werkbaar zijn en de door de Commissie vastgestelde mededingingsbezwaren daadwerkelijk wegnemen. Om de Commissie corrigerende maatregelen beter op hun levensvatbaarheid en effectiviteit te laten beoordelen, moeten de partijen nu met een nieuw formulier ("formulier RM") de nodige informatie verschaffen voor een correcte prognose. Deze verplichting is ingevoerd via een wijziging van de uitvoeringsverordening op het gebied van concentratiecontrole.

Omdat een afstoting alleen door een geschikte koper effectief kan worden, wordt in de mededeling ook in detail uiteengezet hoe zo'n koper kan worden geselecteerd, door bijvoorbeeld te verduidelijken wanneer een up-front-koper als geschikt kan gelden. Voorts benadrukt de mededeling dat de afstotingsoperatie alle activa en personeelsleden moet omvatten die nodig zijn om de levensvatbaarheid van het af te stoten bedrijfsonderdeel te garanderen.

Volgens deze nieuwe mededeling kan de Commissie alleen instemmen met corrigerende maatregelen waarbij toegang tot infrastructuur of netwerken wordt verleend, indien deze een gelijkwaardig effect hebben als afstotingen. Omdat in het verleden sommige corrigerende maatregelen waarbij toegang werd verleend, een beperkte effectiviteit blijken te hebben gehad, zal deze benadering met benchmarks ervoor zorgen dat dit soort corrigerende maatregelen zodanig wordt ontwerpen dat daarvan effectief kan worden gebruikgemaakt.

Deze herwerkte mededeling en de gewijzigde uitvoeringsverordening op het gebied van concentratiecontrole geven, wat de tenuitvoerlegging van corrigerende maatregelen betreft, ook meer duidelijkheid over de rol van de trustee.

De herwerkte mededeling vervangt de eerdere mededeling uit 2001. Zij is de neerslag van de ervaring van de Commissie met corrigerende maatregelen bij concentraties, maar houdt ook rekening met opmerkingen die werden ontvangen tijdens de publieke raadpleging die in 2007 van start ging. Deze nieuwe mededeling speelt in op de conclusies van de Merger Remedies Study van de Commissie die in oktober 2005 verscheen. In die studie maakte de Commissie een grondige doorlichting van zaken waarin in het verleden corrigerende maatregelen werden toegepast, en onderzocht zij hoe deze corrigerende maatregelen ten uitvoer werden gelegd en wat de effectiviteit ervan was. Daarnaast wordt in deze nieuwe mededeling recente rechtspraak van de EU-rechter verwerkt, die nuttige aanwijzingen bevat, met name over het rechtskader voor het accepteren of afwijzen van corrigerende maatregelen. Ten slotte houdt de herwerkte mededeling over corrigerende maatregelen ook rekening met de desbetreffende bepalingen van de nieuwe concentratieverordening van 2004 (zie MEMO/04/9), zoals de mogelijkheden om termijnen voor het overleg over en de beoordeling van corrigerende maatregelen te verlengen.

De herwerkte mededeling over corrigerende maatregelen en de gewijzigde uitvoeringsvoeringsverordening op het gebied van concentratiecontrole worden vandaag in het EU-Publicatieblad bekendgemaakt en zijn vanaf morgen van kracht. De tekst ervan is ook te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/legislation/merger_remedi es.html