Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Stand van zaken Natura 2000

22 oktober 2008 - kamerstuk

Programmadirectie Natura 2000

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

25 september 2008
2008Z03157 PDN. 2008/3619 22 oktober 2008

2080900910 onderwerp bijlagen

Kamervragen over de afhandeling van de zienswijzen Natura 2000 Geachte Voorzitter,

Hierbij geef ik antwoord op de vragen van het lid Snijder-Hazelhoff (VVD) over de afhandeling van de zienswijze Natura 2000.


1, 2 en 4
Bent u bekend met het feit dat, in tegenstelling tot hetgeen u heeft toegezegd in uw brief van 21 november 2007 1), tot op heden veel van de insprekers geen reactie op hun zienswijze hebben ontvangen, danwel in zeer algemene termen wordt verwezen naar de Nota van Antwoord in plaats van in te gaan op de door hem of haar aangevoerde gebiedsspecifieke zaken?

Bent u van mening dat u met een algemene verwijzing naar (delen) van de Nota van antwoord invulling geeft aan uw toezegging dat elke inspreker een brief ontvangt, waarin wordt ingegaan op de door hem of haar aangevoerde gebiedsspecifieke zaken?

Deelt u de mening dat het getuigd van zorgvuldig bestuur om eerst de insprekers te voorzien van een op maat toegesneden antwoord, alvorens over te gaan tot het definitief aanwijzen van de Natura 2000-gebieden? Zo ja, gaat u hier invulling aan geven? Zo neen, hoe verhoudt dit zich tot uw voornemen om onnodige zorgen bij de insprekers weg te nemen?

Alle insprekers hebben een eerste reactie op hun zienswijze gehad. De procedure van behandeling van de zienswijzen is zodanig dat eerst een reactie op hoofdlijnen wordt gegeven. Deze reactie is verwoord in de Nota van Antwoord. Vervolgens worden bij de

totstandkoming van het definitieve besluit de gebiedspecifieke zaken behandeld. Het is niet mogelijk gebiedspecifieke vragen te beantwoorden vóórdat definitieve besluit- vorming over het aanwijzingsbesluit heeft plaatsgevonden. Alle gebiedsspecifieke zaken uit de inspraak worden in de besluitvorming over het aanwijzingsbesluit van dat betreffende gebied betrokken, en krijgen een plek in het definitieve aanwijzingsbesluit.


1 Kamerstuknummer 31 200 XIV nr. 150

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
22 oktober 2008 PDN. 2008/3619 2

Zoals met uw Kamer is besproken, heb ik de provincies de mogelijkheid geboden de volgorde van aanwijzingsbesluiten en beheerplannen om te keren. Dit betekent dat ik voor die gebieden waar de provincie dat wenst, eerst een ontwerp-aanwijzingsbesluit ter inzage leg waarna de provincies een beheerplan opstellen. Pas daarna wijs ik een gebied definitief aan. Deze volgorde leidt ertoe dat er meer tijd kan zitten tussen een ontwerp- aanwijzingsbesluit en het definitieve aanwijzingsbesluit van een gebied. Juist om te voorkomen dat insprekers pas na zeer lange tijd een reactie op hun zienswijze krijgen, is er voor gekozen om eerst een reactie op hoofdlijnen te geven.

Eind 2008 is de publicatie voorzien van de definitieve aanwijzingsbesluiten van de Waddengebieden en de Noordzeekustzone. Dan wordt voor diegenen die voor deze gebieden een zienswijze hebben ingediend duidelijk wat er met hun reactie is gebeurd.


3
Is het waar dat LNV, onder andere in de nieuwsbrief van Groene Ruimte, vacatures heeft geplaatst waarin studenten wordt verzocht te solliciteren om de ruim 5000 zienswijzen te beantwoorden?
Zo ja, op welke wijze zijn de studenten in staat gesteld om in de antwoordbrieven in te gaan op de aangevoerde gebiedsspecifieke zaken?

LNV heeft vacatures geplaatst voor tijdelijke medewerkers om de zienswijzen te inventa- riseren. Door deze tijdelijke medewerkers worden geen inhoudelijke reacties op ziens- wijzen opgesteld.


5
Hoe verhoudt de procedure die u beschrijft in een persbericht 2), namelijk eerst gebieds- aanwijzing en dan opstellen van beheerplannen, zich tot uw toezegging om Natura
2000-gebieden niet eerder aan te wijzen dan dat er beheerplannen zijn opgesteld?

Conform mijn toezegging aan uw Kamer, heb ik de provincie de gelegenheid geboden om de volgorde van het aanwijzen van een gebied en het opstellen van een beheerplan om te keren. De procedure zoals omschreven in het persbericht past daarin. Het gaat immers in het persbericht van 8 september jl. om de aankondiging van ontwerp- aanwijzingsbesluiten.
In die gevallen dat de provincie de volgorde van besluiten wil omdraaien, stelt de provincie een beheerplan op nadat ik een ontwerp-aanwijzingsbesluit ter inspraak heb aangeboden. Pas daarna zal ik de gebieden definitief aanwijzen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


2 Persbericht van 8 september 2008 waarin de start van de inspraak van 29 natura 2000- gebieden wordt aangekondigd.


---- --