Socialistische Partij

College wil openbaar vervoer duurder maken


22-10-2008 * Het Noord-Hollandse college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks heeft plannen om het openbaar vervoer in de toekomst duurder te maken. Zeer tegen de zin van de SP meldt het college, in enigszins versluierd taalgebruik, toekomstige prijsverhogingen niet uit te willen sluiten. Door "specifieke differentiaties in tarieven" wil het college bepaalde beleidsdoelstellingen realiseren. In schriftelijke vragen aan het college vraagt de SP onder andere om wat voor beleidsdoelstellingen het dan gaat.

De SP maakt zich zorgen over het feit dat decentrale overheden overwegen het openbaar vervoer in de spitsuren duurder te maken, als zij de zeggenschap hebben over de tarieven vanaf het moment dat de OV-chipkaart is ingevoerd. Desgevraagd geeft ook het college van Noord-Holland aan deze mogelijkheid in de toekomst zeker niet uit te sluiten.

Juist in de spitsuren is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met het openbaar vervoer reizen. Hierdoor nemen de files af, verbetert de bereikbaarheid van de (noordelijke) randstad, daalt de economische schade als gevolg van files, verbeteren luchtkwaliteit en milieu èn zijn bovendien minder nieuwe wegen en verbreding van bestaande wegen nodig. Vergeleken met veel landen in West-Europa is het openbaar vervoer in Nederland al behoorlijk duur.

Wat de SP betreft is het dan ook niet wenselijk om verhoging van openbaar vervoertarieven ook maar in overweging te nemen. De SP wil dat Gedeputeerde Staten afzien van prijsverhogingen in het OV in Noord-Holland.

De volledige weergave van de schriftelijke vragen is hier te lezen.