Trots op Nederland

Nieuws

Ed Nijpels adviseert ontpoldering van Hedwigepolder voor herstel van de natuur Westerschelde

Trots op Nederland heeft met teleurstelling kennis genomen van de hoofdconclusie van de commissie Natuurherstel Westerschelde, onder leiding van de heer Nijpels, die onderzoek heeft gedaan inzake het met Vlaanderen gesloten verdrag over het uitdiepen van de Westerschelde. Die conclusie is dat het de voorkeur verdient om de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland vol te laten lopen met zeewater. Een enorme en vooral zinloze vernietiging van leefgebied, erfgoed en kapitaal.

Een deel van het Nederlandse erfgoed is ontstaan door onze eeuwenlange strijd tegen het water en het winnen van vruchtbaar land uit de zee. Die strijd heeft ons land gevormd, heeft welvaart gebracht en heeft ons land gemaakt tot wat het nu is. Juist in Zeeland is deze ontwikkeling van groot belang geweest en de lessen van 1953 mogen door dit kabinet niet terzijde worden geschoven voor het uitdiepen van de Westerschelde om de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen te verbeteren.

Hoewel het hier gaat om de concurrent van de Rotterdamse havens hebben wij begrip voor de Belgische wens en hun economische belangen. Maar om hiervoor Nederlands polderland onder water te zetten gaat Trots op Nederland te ver, daarom pleiten wij voor hernieuwde onderhandelingen met onze zuiderburen met als insteek dat eventuele natuurcompensatie in België gevonden wordt en niet in Nederland. Het is uiteindelijk geen Nederlands belang dat gediend wordt met een bereikbaarheidsverbetering van de haven van Antwerpen.

Het getuigt verder ook van weinig visie om 300 hectare vruchtbare landbouwgrond te vernietigen terwijl de wereld in toenemende mate te lijden heeft onder voedselschaarste en daardoor stijgende voedselprijzen, waardoor steeds meer mensen geen voedsel meer kunnen betalen. Wereldwijd lijden meer dan 850 miljoen mensen honger, maar deze regering wil landbouwgrond onder water zetten door druk vanuit de milieulobby.

Trots op Nederland zal hier in de Tweede Kamer nooit mee akkoord gaan en roept andere partijen op dit standpunt te steunen.

Ook nu willen wij vanzelfsprekend uw standpunt peilen. Breng uw stem uit onder de rubriek `in de peiling' of geef uw reactie hieronder.