Onderwerp: Burgemeester Wolfsen van Utrecht pleit in EenVandaag voor ondertoezichtstelling probleemjongeren

Burgemeester Utrecht wil Marokkaanse probleemjongeren onder toezicht stellen

Aleid Wolfsen, de burgemeester van Utrecht wil de bevoegdheid hebben om Marokkaanse probleemjongeren onder toezicht te stellen. Wolfsen pleit voor het inzetten van dit zware middel in het actualiteitenprogramma EenVandaag. "Als probleemgezinnen uiteindelijk niet luisteren en niet geholpen willen worden, dan moet dat worden afgedwongen via een ondertoezichtstelling. Ik vind dat de burgemeester over deze bevoegdheid moet kunnen beschikken", aldus Wolfsen. Een ondertoezichtstelling is een zware juridische maatregel die de ouders gedeeltelijk uit de ouderlijke macht zet en het kind uit huis plaatst. Deze maatregel kan op dit moment alleen door de Raad voor de Kinderbescherming worden aangevraagd bij de kinderrechter.

Oud-kinderrechter Nanneke Quik-Schuijt vindt het voorstel van burgemeester Wolfsen absurd. "Ik vind niet dat de burgemeester de bevoegdheid moet krijgen om een onder toezichtstelling aan te vragen. In Nederland is het nu zo geregeld dat de Raad voor de Kinderbescherming of het Openbaar Ministerie dat kan doen en dat is op zich voldoende. Bovendien heeft de burgemeester al zoveel om handen en heeft hij geen verstand van kinderen dus heeft het geen zin om dat bij hem neer te leggen", aldus Quik-Schuijt.

Burgemeesters van 10 gemeenten spraken vandaag met de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Integratie en Jeugd en Gezin over de overlast veroorzaakt door een harde kern Marokkaanse jongeren. Minister Ter Horst liet na dit overleg weten dat er extra geld beschikbaar wordt gesteld aan de gemeenten die te kampen hebben met overlast.

Jules Bänffer
Eindredacteur/Deputy Newseditor
jules.banffer@eenvandaag.nl T +31-35-6715822
M +31-653941965

Een woord teveel, is een gedachte te weinig.