GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europa maakt van de publieke sector een katalysator voor innovatie

Straatsburg, 22 oktober 2008 - De overheid en publieke instellingen moeten bij de aankoop van auto´s en andere voertuigen voortaan de milieukosten als criterium hanteren. Dat besloot het Europarlement vandaag. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met de maatregel. De publieke sector moet een voortrekkersrol vervullen door innovatie te stimuleren.

Buitenweg: "Producenten van auto´s, bussen en vrachtwagens moeten nu gaan concurreren op milieuvriendelijkheid, want een innovatieve aanbieder zal beter uit de bus komen. Door deze maatregel zal de productie van schone voertuigen toenemen waardoor de prijs gedrukt wordt. Publieke aankopen als katalysator voor de ontwikkeling van schone auto´s en bussen".

De publieke sector moet energieverbruik, CO2-emissies en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen, zoals fijn stof, voortaan meewegen in openbare aanbestedingsprocedures. Ze mogen zelfs zo ver gaan om vooraf specifieke milieunormen te stellen voor de aan te kopen voertuigen.

"Het wegvervoer veroorzaakt bijna een kwart van de Europese CO2-uitstoot. Dit is daarom een belangrijke stap. Ik hoop dat we doorpakken en dezelfde verplichting ook snel invoeren voor de openbare aanbesteding van andere producten en diensten. De publieke sector moet het goede voorbeeld geven", aldus Buitenweg.




GroenLinks in de Europese Unie