European Eemland Conference versterkt nieuw ondernemerschap platteland


Beweging krijgt eindelijk invloed op Brussel

BUNSCHOTEN, 20080917 -- Van 22 tot 24 oktober 2008 vindt de European Eemland Conference (EEC) plaats in Bunschoten. Tijdens de conferentie bepalen ondernemers, beleidsmakers, onderwijsmensen en wetenschappers de agenda van het veelzijdige Europees platteland. Dit wordt op vrijdag 24 oktober in Bunschoten aangeboden aan Eurocommissaris van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Mariann Fischer-Boel en LNV-minister Gerda Verburg.

Organisator van de EEConference is Veelzijdig Platteland - een initiatief van Kennis en Innovatie Centrum de Eemlandhoeve en LEI - Wagengeningen UR.

Veelzijdig Platteland is ontstaan uit het idee dat het platteland meer rijkdommen en bronnen heeft dan die de klassieke landbouw tot nu toe benut. Steeds meer multifunctionele boeren en plattelandsondernemers ontdekken deze bronnen. Als beweging zijn ze relatief jong. Daardoor is dit soort ondernemers nauwelijks vertegenwoordigd in Brussel. Voor de akkerbouw en veeteelt is voor elk deelgebied (van de wijnlobby tot bloemkwekers en varkenshouders) een belangengroep. Voor multifunctionele boeren is er niks. 'Dat moet veranderen. Je hebt iemand in Brussel nodig die zich sterk maakt voor zorgboerderijen, recreatieve boerenbedrijven en andere plattelandsondernemers. Maar dat bestaat allemaal nog niet,' zegt Jan Huijgen, woordvoerder van Veelzijd Platteland.

Volgens Huijgen is de conferentie actueel. In november 2008 komt de HEALTH CHECK uit waarin de Europese landbouwhervormingen worden geëvalueerd. 'Alles wijst erop dat in de HEALTH CHECK veel aandacht is voor nieuw ondernemerschap. De komst van de Eurocommissaris bevestigd dit beeld. Zo iemand komt natuurlijk niet zomaar naar Bunschoten. Dan moet je programma wel bij het EU beleid aansluiten.'

Het programma wordt 22 oktober afgetrapt door Cees Veerman met de start voor de nieuwe gezamenlijke beweging Veelzijdig Platteland.

Tijdens het conferentie-programma worden verschillende andere initiatieven gepresenteerd:

European Versatile Countryside - de internationale versie van het platform Veelzijdig Platteland.

European Multifunctional Farmers Network (EMFN) - een nieuw netwerk van multifunctionele boeren uit heel Europa, met als doel om kennis uitwisselen en gezamenlijke signalen kunnen afgeven aan de Europese beleidsmakers.

Learning Regions - een programma dat Regionale Innovatie Centra (RIC's) uit heel Europa met elkaar verbindt. Inmiddels zijn in Estland, Portugal en Nederland dergelijke innovatiecentra opgericht.


European Eemland Conference
22 t/m 24 oktober 2008, dagelijks vanaf 9.30 uur tot laat, op de Eemlandhoeve te Bunschoten.


De EEConference vindt gelijktijdig plaats met de Najaarsconferentie, onder de naam Plattelandsconferenties 2008. Sommige programma-onderdelen overlappen elkaar.