Wereldstotterdag op 22 oktober 2008: aandacht voor spraakstoornissen


Duizenden mensen stottervrij dankzij Del Ferro Methode

AMSTERDAM, 20081020 -- Stotteren is een spraakstoornis die zich uit in een verzameling van hoorbare, soms zichtbare en vaak ook verborgen symptomen die per situatie kunnen verschillen. Met Wereldstotterdag wordt aandacht gevraagd voor spraakproblemen en de soms onopgemerkte, vergaande, gevolgen ervan. Het Del Ferro Institute heeft de afgelopen jaren al duizenden mensen uit binnen- en buitenland geholpen om hun stotterproblemen te overwinnen.

In Nederland stotteren rond de 200.000 mensen. Over de oorzaak van stotteren is nog geen eensgezindheid. Stotteren uit zich in verschillende vormen:
* Hoorbare symptomen: herhalingen, verlengingen en blokkades.
* Zichtbare symptomen: meebewegingen in het gezicht of van ledematen; aan spreken gekoppelde 'tics'.
* Verborgen symptomen: spreekangst, stotterangst, vermijden van spreeksituaties (sociale angst), minderwaardig voelen, schaamte, depressies.
Stotteren kan leiden tot leerproblemen, verminderd presteren en psychosociale problematiek. Methoden van behandeling waren lang van psychologische aard en/of spraaktechnische aard. Onderzoek heeft echter aangetoond dat een fysiologische benadering, gericht op coördinatie van hersenen en middenrif een veelbelovend en succesvol perspectief biedt bij de behandeling van mensen die stotteren.

Geen psychische afwijking
In tegenstelling tot de geldende opinie binnen de logopedie is de opvatting bij Del Ferro dat stotteren geen psychische afwijking is. Ook al kan de oorzaak psychisch zijn, stotteren zelf is een ongecontroleerde beweging van de middenrifspier. Tijdens een intensieve 10-daagse cursus leren mensen met een stotterprobleem deze spier bewust te worden en te trainen, zodat stotteren volledig overwonnen kan worden. Het resultaat is na één les hoorbaar. Meer dan de helft van de cursisten ervaart na 10 dagen stottervrij door het leven te kunnen gaan. Een tijdspanne en een slagingspercentage dat voor de psychologische behandelingsmethoden niet afdoende is. De Del Ferro methode wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken en zorgverzekeraars.



'Vanzelfsprekend''
Om meer begrip te krijgen voor stotteren, publiceert Ingrid Del Ferro, dochter van de grondlegger van de Del Ferro Methode, binnenkort haar tweede boek met als titel `Vanzelfsprekend'. Hierin wordt de achtergrond van stotteren toegelicht en zijn bijzondere verhalen opgenomen van mensen die zelf een stotterprobleem hebben of in hun nabije omgeving met stotteren te maken hebben.

Over Del Ferro Institute
Leonard Del Ferro deed 30 jaar geleden een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren en ontwikkelde de Del Ferro Methode. Zestien jaar geleden heeft zijn dochter, Ingrid Del Ferro, zijn visie voortgezet en uitgebouwd. Del Ferro bestaat dit jaar 30 jaar en heeft een vestiging in Nederland en in Duitsland. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland hebben met ondersteuning van de Del Ferro methode het stotteren overwonnen. www.delferro.nl