Terugkeer Klaas-Jan Bolt opnieuw vertraagd


Al ruim drie jaar de dupe van de bureaucratie

DAMWOUDE, 20081022 -- De terugkeer van Klaas-Jan Bolt naar Nederland is opnieuw vertraagd. De stukken vanuit Frankrijk die nodig zijn om Bolt naar Nederland te halen moeten nog vertaald worden. Het vertaalbureau dat hier zorg voor draagt verwacht dat dit niet eerder dan half november klaar zal zijn, liet Bolt's advocaat, Mr. Mark Teurlings, vanochtend weten.

Klaas-Jan Bolt zit al vanaf mei 2005 gevangen in de beruchte Franse Gradignan gevangenis nabij Bordeaux. Bolt werd in mei 2008 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij drugssmokkel. Bolt heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.
Het is van het grootste belang voor zowel zijn lichamelijke als zijn geestelijke toestand dat hij zo snel mogelijk terug naar Nederland keert.

Al vanaf het begin zit het Bolt niet mee, de feiten nog eens op een rij:

In 2005 is hij uitgeleverd aan Frankrijk op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Opvallende aan deze zaak is dat de heer Bolt nooit op Frans grondgebied geweest is. Op weg van een ritje Spanje naar Nederland ontdekte hij zelf in Spanje dat er Cannabis in zijn lading zat. Direct heeft hij de politie gevraagd wat hij het beste kon doen. Advies: vrachtwagen laten staan en direct naar Nederland terugkeren. Bolt keerde terug en een aantal weken leek er niets aan de hand. Totdat hij letterlijk van de straat geplukt werd door de Franse en Nederlandse justitie en vervolgens uitgeleverd werd aan Frankrijk. Er is iemand geweest die Klaasjan heeft willen laten opdraaien voor de smokkel, met succes.

Maar liefst drie jaar zat Bolt in voorarrest eer er een proces kwam in mei 2008. Het proces stond in Frankrijk bekend als een megaproces tegen een grote drugsbende. Nederlandse media spraken zelfs over een showproces. Op 21 mei 2008 wordt Klaas-Jan Bolt veroordeelt tot vijf jaar celstraf. Volgens zijn toenmalige advocaat zou hij binnen afzienbare tijd vrijkomen, de feiten liggen echter anders.

Op 18 juli 2008 kiest Bolt voor een nieuwe Nederlandse advocaat, Mr Mark Teurlings uit Amsterdam. Vanaf die dag zal hij alle zaken voor Bolt behartigen. Bolt was niet tevreden over de eerdere advocaat Mr. Han Vallenduuk. Ondertussen laat ook zijn Franse advocaat het afweten. Hij eist opnieuw geld van de familie om een verzoek tot vervroegde in vrijheidstelling aan te vragen. Er blijkt in de periode van mei tot en met juli 2008 niets aan de zaak van Bolt te zijn gedaan door geen van zijn toenmalige advocaten. Er is geen uitlevering naar Nederland aangevraagd en ook geen verzoek tot vervroegde in vrijheidstelling. Dit had echter direct na de uitspraak dienen te gebeuren. Hierdoor loopt zijn terugkeer naar Nederland enorme vertraging op. Veroordeelden uit dezelfde zaak, waaronder een van de hoofdverdachten, blijken inmiddels al lang weer thuis te zijn.

En nu, eind oktober 2008, wordt zijn terugkeer opnieuw bemoeilijkt. Nu lijkt Bolt de dupe te worden van de ambtelijke papiermolen.

Transport Online pleit ervoor dat er vanuit de politiek in Nederland hulpt gaat komen voor dit soort schrijnende gevallen.
Esther van der Wal- de Vries, eigenaar van de organisatie Gevangen Chauffeurs laat weten: "Dit mag gewoon nooit meer gebeuren! Wij hebben hier te maken met een mens, een persoon van vlees en bloed die onder bizarre omstandigheden al ruim drie jaar zijn hoofd boven water probeert te houden. De politiek maakt zich enorm boos wanneer er varkens onheus behandelt worden tijdens transporten naar het slachthuis. In Frankrijk zit een man die nog minder zorg krijgt dan het gemiddelde varken in Nederland!"

U kunt Klaas-Jan nog steeds een hart onder de riem steken door een bericht achter te laten in het daarvoor speciaal geopende steunboek. U vindt het steunboek hier. "De berichten worden uitgeprint en opgestuurd naar Klaas-Jan en hij put er erg veel troost uit"aldus Esther van der Wal- de Vries





Ingezonden persbericht