Technologie en religie: onlosmakelijk met elkaar verweven

19/10/2008 17:39

STT

Technologie en religie lijken tegenpolen in onze moderne maatschappij en globaliserende wereld, maar blijken in de praktijk onlosmakelijk met elkaar verweven te zijn. Dit concludeert STT, Stichting Toekomstbeeld der Techniek, na een verkenning naar de verwevenheid van technologie en religie. Op gebied van communicatie, mens, voeding, wereld en inspiratie voor innovatie zijn de resultaten opmerkelijk. Technologie en religie voeden elkaar en geven elkaar vorm. Dat inzicht levert nieuwe onderzoeksvragen en handelingsperspectieven op voor wetenschap en samenleving.

De koran op je iPod of de EO- jongerendag, waarbij de christelijke jeugd een geloofsbeleving krijgt aangereikt door middel van een flitsende multimediashow. Dertig jaar geleden was de jongerendag veel minder gericht op de ervaring en veel meer op de religieuze leer. Door de technologische ontwikkelingen heeft het geloof nieuwe vormen aangenomen. Omgekeerd is religie een bron van inspiratie voor innovatie en vormt ze zowel de ingenieur als zijn of haar werk. Zo toont de gezondheidszorg tal van wisselwerkingen tussen technologie en religie. De innovaties met levensverlengende en levensverbeterende gevolgen daagt de mens voortdurend uit het 'mens zijn' te herwaarderen.

Het resultaat van de verkenning is het boek 'Deus et Machina, de verwevenheid van technologie en religie', met daarin een caleidoscoop aan ervaringen en interpretaties van de verwevenheid van technologie en religie. Vanuit verschillende disciplines en langs verschillende lijnen is hiernaar gekeken. De auteurs verwoorden dit in een veertigtal essays en daarnaast zijn er elf interviews opgenomen met vooraanstaande personen die ervaring of affiniteit hebben met de thematiek. Deus et Machina geeft een brede waaier van perspectieven op de verwevenheid van technologie en religie en creëert ruimte voor verdere gedachtevorming en nieuwe vragen.

Op woensdagmiddag 22 oktober 2008 zal het boek Deus et Machina gepresenteerd worden tijdens het slotsymposium van de verkenning in de Glazen Zaal in Den Haag. Deze mooie locatie weerspiegelt de thematiek van de middag. De oude Portugese Synagoge met de recentelijk daaraan verbonden hoogtechnologische Glazen Zaal in glas en staal ademt de verwevenheid van technologie en religie. Wim van de Donk (voorzitter WRR) Josee van Eijndhoven (hoogleraar EUR) en Paul Baan (voorzitter Noaber Foundation) vertellen hun verhalen over hun ervaringen met en visies op de verwevenheid van technologie en religie.





http://www.stt.nl/ter