Gemeente Oost Gelre

22 oktober 2008

PERSBERICHT

Meer Mee-Doen, nieuw minimabeleid gemeente Oost Gelre

Meer financiële steun voor mensen met een laag inkomen

Sinds 1 oktober 2008 kunnen inwoners van de gemeente Oost Gelre met een laag inkomen een beroep doen op het nieuwe minimabeleid van de gemeente Oost Gelre, genaamd: 'Meer Mee-Doen'. Naast het feit dat de regeling is uitgebreid ten opzichte van de 'oude' regeling uit 2007, is het aanvragen sterk vereenvoudigd. Bovendien worden de rechthebbenden voortaan actiever opgezocht en benaderd.

Ieder huishouden maakt wel eens extra kosten en iedereen wil wel eens deelnemen aan speciale activiteiten. Voor mensen/gezinnen met een laag inkomen is het moeilijker om dit te betalen. De gemeente Oost Gelre biedt financiële ondersteuning in de vorm van verschillende regelingen en door het aanbieden van gratis activiteiten. Hierdoor maakt de gemeente 'Meer Mee-Doen' mogelijk. Alle bij de afdeling Sociale Zaken bekende cliënten ontvangen één dezer dagen een brief, een informatiefolder en een aanvraagformulier. Ook andere inwoners met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen.

Welke regelingen zijn er?
Er zijn verschillende regelingen in het leven geroepen. Per jaar kan per kind uit een gezin een bedrag van 300 euro worden aangevraagd, te besteden aan bijvoorbeeld lidmaatschappen. Volwassenen kunnen voor hun maatschappelijke participatie 125 euro per jaar aanvragen. Daarnaast kunnen kinderen gratis het zwemdiploma A behalen, gratis naar de peuterspeelzaal en hebben leerlingen in het middelbaar onderwijs recht hebben op een computer voor het huiswerk.

Het complete overzicht van regelingen op een rij:
. Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering
. Regeling voor duurzame gebruiksgoederen
. Participatieregeling (bijv. lidmaatschap sportvereniging of bibliotheek)
. Huiswerkcomputers voor inwonende kinderen tot 18 jaar op het voortgezet onderwijs
. Regeling 65+, chronisch zieken en gehandicapten
. Gratis zwemdiploma A voor kinderen
. Vergoeding peuterspeelzaal

Wie komen ervoor in aanmerking?
Of iemand voor de regeling 'Meer Mee-Doen' in aanmerking komt, hangt af van de hoogte van het inkomen en de hoogte van het vermogen. In grote lijnen zullen inwoners (en hun kinderen) die bekend zijn bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Oost Gelre en andere inwoners met een laag inkomen een beroep kunnen doen op de regeling. Hiervoor moet een aanvraag worden ingediend.
Er wordt vanuit gegaan dat iemand aan wie in het ene jaar een voorziening is toegekend, het volgende jaar daar ook recht heeft, mits er geen wezenlijke dingen zijn veranderd. Aanvragers moeten in dat geval alleen hun handtekening onder een al tevoren ingevuld formulier zetten. De drempel om een aanvraag in te dienen, wordt hiermee aanzienlijk verlaagd.
Bovendien zullen alle instanties, die met de minima te maken hebben, worden betrokken bij het signaleren van behoeften bij gezinnen en stimuleren van het aanvragen van hulp waar mensen recht op hebben.

Meer informatie is te vinden op de website: www.meermeedoen.nl.

-- Einde persbericht --

---