Gemeente Gouda


Gouda geeft toekomstig water haar verleden terug (13-10-2008)

Van 23 oktober tot 3 november staat water centraal in Gouda. De aftrap hiervoor wordt gegeven op de landelijke waterconferentie van 23 oktober in de Sint-Janskerk. Deelnemers van de conferentie krijgen de primeur om door een historische watergang in de binnenstad te lopen. Deze onderdoorgang is voor restauratie tijdelijk drooggelegd. Op 23, 24 en 25 oktober en 1 en 2 november is de onderdoorgang opengesteld voor alle publiek. Ook biedt de gemeente Gouda in deze periode een educatief lesprogramma voor basisscholen aan. 1200 scholieren krijgen een interactieve rondleiding langs het Goudse waterstelsel en lopen uiteraard door de onderdoorgang. Gouda is een echte Oudhollandse waterstad in het groene hart, het gebied met de laagste waterstanden van Nederland. Liggend aan een getijdenrivier en voorzien van grachten en vooral unieke sluizen en sluisjes is het een openluchtmuseum van onze Nederlandse watergeschiedenis.

Gouda geeft haar toekomstig water zijn verleden terug

De aandacht van zowel de gemeente als plaatselijke organisaties voor het water in de Goudse binnenstad is al tientallen jaren oud. Vanaf 2004 wordt er serieus onderzoek gedaan om waar mogelijk het oude stelsel weer in volle glorie te herstellen. De gemeente Gouda heeft enige jaren geleden daartoe samen met het Gouds Watergilde (deel van de Historische vereniging Die Goude) het initiatief tot een gezamenlijk project genomen. Het kennisproject Hollandse Waterstad was daarmee geboren. Het consortium dat hiervoor werd opgericht bestaat naast de gemeente Gouda en het Watergilde uit het hoogheemraadschap van Rijnland, de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten, de provincie Zuid-Holland, Het Zuid Hollands Bureau voor Toerisme, Ykema-Landschap- en tuinarchitectuur en het Netwerk OmgevingsKwaliteit. Het project Hollandse Waterstad wordt voorjaar 2009 afgerond, waarbij de onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Gouds Watergilde organiseert waterconferenties

Vijf jaar geleden vond de eerste landelijke waterconferentie in Gouda plaats. Aanvankelijk louter gericht op het cultuurhistorische aspect van water. In de navolgende waterconferentie kregen ook andere belangen steeds meer aandacht. Elk jaar werd aangesloten op actuele thema's. Ook dit jaar organiseert het Goudse Watergilde (onderdeel van de historische vereniging), samen met de gemeente Gouda en de stichting Gouda Havenstad, een Waterconferentie. Het thema is `Geef toekomstig water zijn verleden terug'. Tijdens de conferentie staat centraal wat historische watersystemen ons kunnen leren voor toekomstig waterbeheer. Inmiddels hebben zich bijna 200 deelnemers ingeschreven.

Gouda heeft een `geheime onderwaeter weerelt'

Als onderdeel van deze conferentie krijgen de deelnemers de primeur om een drooggelegd deel van een veertig meter lange overkluizing in het oudste deel van de middeleeuwse stad te bezoeken. In de dagen erna (24, 25 en 26 oktober en 1 en 2 november), kan iedereen de onderdoorgang bezoeken. De gemeente Gouda heeft deze belevenis gekoppeld aan diverse activiteiten voor omwonenden, bezoekers en scholen in de stad. Zo is een speciaal educatieproject voor basisscholen ontwikkeld en zijn er waterwandelingen bij de VVV te boeken.

De inmiddels drooggelegde en schoongemaakte onderdoorgang is in een dusdanig goede staat, dat restauratie en bevaarbaar maken mogelijk is. Het gemeentelijk projectbureau Cultureel en Haven Kwartier is in het voorjaar van 2008 gestart met de voorbereidingen voor deze restauratie. Voorjaar 2009 is de restauratie klaar en is de onderdoorgang weer doorvaarbaar voor kleine boten en kano's.


---