Ministerie van Algemene Zaken

Kabinetsdelegatie brengt bezoek aan China


Persbericht | 15-10-2008

Een kabinetsdelegatie van minister-president Balkenende, minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) brengt in de periode van 23 tot en met 29 oktober 2008 een bezoek aan China.

Doel van de reis is de versterking van de relatie tussen Nederland en China op politiek, economisch en maatschappelijk gebied. Minister-president Balkenende spreekt hiertoe, vergezeld van de ministers Verhagen en Verburg, onder meer met de Chinese president Hu Jintao en de Chinese premier Wen Jiabao. Gespreksonderwerpen daarbij zijn onder andere de situatie op de financiële markten, de mensenrechten in China, wederzijdse economische investeringen, en duurzame landbouw. Met staatssecretaris Heemskerk onthult de minister-president het ontwerp voor het Nederlandse paviljoen op de Wereldexpositie 2010 in Shanghai. Het bezoek omvat ook de topontmoeting tussen de EU en Aziatische landen (de ASEM-top) op 24 en 25 oktober. Minister-president Balkenende houdt hier een toespraak.

Op de agenda van de minister-president staat daarnaast onder andere een bezoek aan slachtoffers van de aardbeving in Sichuan die revalideren in het fysiotherapiecentrum van de Universiteit van Peking (24 oktober). Na de ASEM-top heeft de minister-president een lunch met Chinese CEO's. Voordat hij naar Shanghai doorreist spreekt hij aan de Bei Da Universiteit in Peking over "civil society and rule of law" in China en Nederland. Met de Chinese studenten gaat de minister-president vervolgens in gesprek over dit thema. In Shanghai volgen onder andere een bezoek aan het Rechtshulpcentrum voor Arbeiders en diverse gesprekken met Chinese investeerders.

Naast de ontmoetingen met de Chinese president en premier spreekt minister Verhagen met vertegenwoordigers van de zakengemeenschap (23 oktober) en met mensenrechtenverdedigers (24 oktober). Op 25 oktober reist minister Verhagen door voor een bezoek aan Japan en Zuid-Korea.

Minister Verburg spreekt onder andere met de Chinese ministers van Landbouw en van Voedselveiligheid. Met de laatste is minister Verburg voornemens een protocol te tekenen over toegang van Nederlands varkensvlees tot de Chinese markt (het zogeheten varkensprotocol). Op vrijdag 24 oktober spreekt minister Verburg een key note speech uit tijdens een seminar over groene genetica, dat door minister-president Balkenende geopend wordt. Met deze activiteiten geeft de minister een vervolg aan de goede samenwerking op het terrein van de agribusiness, landbouwkundig onderzoek en agrarisch onderwijs.

Staatssecretaris Heemskerk ontmoet op maandag 27 oktober onder andere de Chinese (vice-) minister voor Handel, verantwoordelijk voor het handels- en investeringsbeleid van China. Ook spreekt de staatssecretaris die dag tijdens het energieseminar "Energy for the future" dat in het kader van tien jaar samenwerking tussen universiteit Tsinghua en TU Delft plaatsvindt en waar wordt gesproken over samenwerking tussen Nederland en China over energie-efficiency. Op dinsdag 28 oktober houdt Heemskerk in Shanghai een lezing over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op de China Europe International Business School (CEIBS) en is hij aanwezig bij een investeringsseminar van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) ter promotie van Nederland als vestigingsplaats voor Chinese investeerders. Heemskerk zal op 28 oktober samen met de minister-president het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor Wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai onthullen.