Gemeente Abcoude


Teleweide: beeldschermcontact in kleine kernen;

Een wereld die in een rap tempo aan het digitaliseren is. Dat is een feit waar inmiddels iedereen mee te maken heeft. Wie echt mee wil doen in deze wereld moet wel toegang hebben tot deze informatie. Tegen deze achtergrond is het project Teleweide ontwikkeld. Een programma dat moet zorgen voor digitale loketten in de regio Utrecht-West. In dorpshuizen, servicepunten of soortgelijke locaties in kleine kernen wordt apparatuur geplaatst zodat dorpsbewoners daar digitaal informatie, producten en hulp kunnen ontvangen. Bij deze serviceloketten staat apparatuur waarmee contact gelegd kan worden met aanbieders van diensten en informatie. Aanvankelijk zijn de aanbieders de gemeenten in Utrecht-West Rabobank, Zuwe Zorg, de bibliotheek en de woningcorporatie. In de toekomst kunnen zich nog andere partijen aansluiten bij dit initiatief.

Project Bij de toekomstige digitale loketten is het mogelijk om via beeld bijna echt contact met een medewerker te hebben. Daarvoor is wel een snelle verbinding nodig en de juiste beeldschermapparatuur. Samen met de Rabobank kwamen de gemeenten op het idee om deze aan te leggen in de kleine kernen. De bank en de gemeenten kunnen dan via die verbinding in de kleine kernen een aantal diensten aanbieden, zoals een digitaal Wmo-loket. Zuwe-Zorg is al langer bezig met het digitaliseren van een aantal producten en sloot zich aan, net als de bibliotheken.

Concrete resultaten Het is de bedoeling om de digitale dienstverlening van de partners verder te ontwikkelen. Zo werken de gemeenten aan een digitaal Wmo-loket en wil Zuwe Zorg een zorgkanaal ontwikkelen voor op televisie. De diensten worden onder andere aangeboden via de dorpshuizen. Daarmee verbetert de levensvatbaarheid van dorpshuizen en de leefbaarheid in de kern. De subsidieperiode voor Teleweide loopt tot 1 juni 2009. In die periode worden al enkele kernen voorzien van een digitaal loket. Geleidelijk aan zullen de meeste kleine kernen van apparatuur worden voorzien. De voorbereidende fase is nu voorbij, de eerste loketten worden binnenkort ingericht.
---

23 oktober 2008