GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Brussel buigt niet voor China: Hu Jia krijgt Sacharov-prijs

Straatsburg, 23 oktober 2008 - De Chinese dissident en gewetensgevangene Hu Jia krijgt de prestigieuze Sacharov-prijs van het Europees Parlement voor het opkomen voor mensenrechten. Dat hebben de fractievoorzitters vandaag besloten. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is blij dat het Europarlement niet buigt voor de Chinese lobby.

De Groenen in het Europarlement nomineerde Hu Jia vorig jaar al voor de Sacharov-prijs. Helaas was er toen geen meerderheid voor in het Europees Parlement. Dit jaar was het anders, ondanks de grote druk vanuit China.

De Chinese ambassadeur in de EU schreef verschillende brieven aan voorzitter Pöttering en alle fractievoorzitters van het Europarlement. In de brieven wordt Hu afgeschilderd als een staatsgevaarlijke crimineel en vermeld dat de prijs ernstige schade zal toebrengen aan de verhoudingen tussen China en de EU.

Volgens Lagendijk heeft de Chinese druk averechts gewerkt. "We weten dat Hu zich altijd vreedzaam heeft ingezet voor het milieu, de democratisering en mensenrechten in China. Natuurlijk laten wij ons dan niet door de Chinese ambassadeur vertellen dat het hier om een misdadiger gaat. Het Europarlement waardeert Hu's inspanningen om de Chinezen te informeren over aids, bedreigde diersoorten en over de rechten die zij hebben volgens de Chinese wet. Hu is iemand waar China trots op kan zijn."

Hu Jia is één van de kritische Chinezen die in december vorig jaar gevangen is genomen. Kort daarvoor sprak hij nog de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement toe. De veelzijdige activist is onder andere actief geweest om het bewustzijn over HIV/aids te vergroten en aidswezen op te vangen, om de Tibetaanse antilope van de ondergang te redden en om compensatie te krijgen voor de slachtoffers van het neerslaan van de protesten in 1989.