PvdA Europees parlement


Red de kabeljauw

22 oktober 2008

Dorette Corbey Het is dramatisch gesteld met de kabeljauw. Het Europees Parlement heeft daarom vandaag ingestemd met een aanscherping van het kabeljauwherstelplan. Pvda-europarlementariƫr Dorette Corbey is tevreden dat er een begin is gemaakt met de redding van de kabeljauw.

Het plan heeft als doel de kabeljauwstand voor 2015 weer gezond te maken. In praktijk komt de aanscherping neer op lagere vangstquota. Corbey: "De kabeljauwvangst zou beter helemaal stil gelegd kunnen worden maar dat is een radicale stap die ook ander vissoorten treft. Laten we hopen dat dit herstelplan werkt en volledige stillegging niet nodig zal zijn."

Wetenschappers waarschuwen al sinds 2000 dat het slecht gaat met de kabeljauw. Het probleem is dat de vangstquota telkens boven het wetenschappelijk advies werden vastgesteld. De EU heeft de waarschuwingen van de wetenschap altijd genegeerd. "Het is goed dat het Europees Parlement de problemen van de kabeljauwstand nu serieus neemt", aldus Corbey.

Corbey verwijst naar de situatie in Canada: "Daar ging het in de jaren `80 ook slecht met de kabeljauw, helaas is er is te laat ingegrepen. Er is sinds 1992 een visverbod van kracht maar de kabeljauw is nog altijd niet teruggekeerd. Het is van levensbelang voor de kabeljauw in Europese wateren dat we nu handelen."