PvdA Europees parlement


Vakantieganger beter beschermd

22 oktober 2008

Jan Cremers Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om consumenten die gebruik maken van timeshare of andere vormen van vakantieaccomodatie beter te beschermen. Timeshare, waarbij de consument het recht koopt om over een periode van langer dan een jaar meerdele malen van een vakantieaccomodatie gebruik te maken, heeft bij veel mensen een negatieve bijsmaak.

In het verleden zijn er veel klachten geweest over bedrijven die consumenten verleiden tot ogenschijnlijke aantrekkelijke aanbiedingen, maar waarvan de consumenten later onverwachts de gepeperde rekening krijgen.

PvdA-europarlementariër Jan Cremers: "Nu vakantiegangers steeds vaker en makkelijker reizen en gebruik maken van aanbieders uit andere Europese landen is het belangrijk dat we op Europees niveau een vangnet opstellen voor als hier iets mis gaat. Louche praktijken en sjoemelaars moeten aangepakt worden om de timeshare sector te zuiveren van bedrog."

Doel van de richtlijn is dan ook om de vakantieganger meer rechten en bescherming te bieden. Zo is nu in de richtlijn opgenomen dat consumenten binnen 14 dagen na afsluiten van het timeshare-contract zich kunnen bedenken en zonder opgave van reden het contractkunnen verbreken. Ook is afgesproken dat als de aanbieder niet de benodigde informatie met betrekking tot de rechten en plichten van de consument verschaft, deze bedenktermijn nog langer is, tot één jaar. Consumenten kunnen dan zonder kosten van de overeenkomst af.

"Deze richtlijn is belangrijk voor het beschermen van de Europese vakantiegangers. Ik hoop wel dat dit niet alleen een dode letter blijft, maar dat de timeshare-sector er ook echt werk van maakt om de rechten van de consument te respecteren. Europese wetgeving is wat mij betreft een goed begin, maar de bal ligt nu echt bij de sector zelf en bij de lidstaten die moeten toezien op naleving", aldus Cremers.