Dienstenbond CNV

Nieuws

23 oktober 2008

CNV Dienstenbond bepleit een nieuwe balans in bedrijven.

Minister van Financiën Wouter Bos neemt plan van aanpak in ontvangst

Op 23 oktober om 15.00 uur, presenteert CNV Dienstenbond een plan van aanpak op het Ministerie van Financiën dat leidt tot een nieuwe balans in beursgenoteerde ondernemingen. Volgens CNV Dienstenbond is dat hard nodig omdat de balans in deze bedrijven is doorgeslagen naar het najagen van korte termijn winst. De kredietcrisis heeft onverbloemd aangetoond waar dat toe kan leiden. De balans moet worden hersteld ten gunste van het lange termijn denken, waarbij de continuïteit van het bedrijf leidend is.

Het plan van aanpak bevat een aantal concrete voorstellen, die voor meer evenwicht in de bedrijfsvoering zorgen en de rol van de werknemers versterkt.

Werknemerscommissarissen, participatieaandelen en college van werknemers.

CNV Dienstenbond stelt in zijn plan van aanpak voor de Raad van Commissarissen voor een derde deel te laten bestaan uit werknemerscommissarissen. Zij worden benoemd door de werknemers zelf en verzorgen de interne communicatie met hen. Daarnaast is CNV Dienstenbond voorstander van de invoering van participatieaandelen voor werknemers. Deze aandelen geven werknemers toegang tot de aandeelhoudersvergaderingen en voorzien in een vetorecht bij belangrijke beslissingen en bindende benoemingsbevoegdheden bij het aanstellen van topbestuurders en commissarissen. De participatieaandelen komen in handen van een speciaal op te richten college van werknemers. De reeds veel gehoorde oproep voor een beter toezicht op het bestuur van ondernemingen wordt ook door CNV Dienstenbond in het plan onderschreven.

Activeren pensioenfondsen en invoering loyaliteitsdividend

CNV Dienstenbond ziet voor pensioenfondsen als lange termijnbeleggers grote, ongebruikte mogelijkheden. Samen met de werknemers hebben zij een groot belang bij duurzame investeringen. Vanuit die optiek is het verbijsterend hoe weinig pensioenfondsen hun macht uitoefenen in de Algemene vergadering van Aandeelhouders van ondernemingen. CNV Dienstenbond roept hen op hun rol actiever in te vullen en hun potentiële macht te benutten.

CNV Dienstenbond wil het lange termijn beleggen stimuleren en daarmee speculanten meer op afstand houden. Dit kan door de invoering een loyaliteitsdividend, waarmee een extra dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders die langdurig in een onderneming beleggen. Invoering van een loyaliteitsdividend bevordert stabieler ondernemerschap.

Meer transparantie van bestuur; direct contact met werknemers

De belangrijkste beslissingen in een onderneming, zoals fusies en overnames, worden in het geheim genomen. Vaak moeten de stakeholders, waaronder de werknemers, via de media vernemen wat besluiten zijn. Om de communicatie te verbeteren stelt CNV Dienstenbond voor dat de directievoorzitter minimaal één keer per jaar, voorafgaand aan de Algemene vergadering van Aandeelhouders, in direct contact treedt met het personeel en kennis neemt van hun ideeën. Deze bijeenkomst is tevens een ideale gelegenheid voor de werknemerscommissarissen en het college van werknemers om eigen standpunten aan te dragen en feedback te krijgen van de werknemers.