Gemeente Bronckhorst

B en w Bronckhorst willen rioolrecht en afvalstoffenheffing verlagen

B en w van Bronckhorst presenteren de gemeenteraad tijdens de begrotingsvergaderingen van 30 oktober en 6 november a.s. een sluitende begroting, waarin de bouw van het nieuwe gemeentehuis (kosten circa 20 miljoen euro) al is meegenomen. In hun begrotingsplannen gaven b en w aan dat zij de OZB-tarieven voor woningen slechts met 2% verhogen, wat overeenkomt met de landelijke algemene loon/prijsindexatie.

Deze week werd bekend dat b en w deze trendmatige verhoging voor het rioolrecht en de afvalstoffenheffing niet doorvoeren en daarbovenop voor hun inwoners zelfs een verlaging van het rioolrecht en de afvalstoffenheffing in petto hebben van circa 15 euro per huishouden in totaal.

Rioolrecht
B en w stelden deze week een nieuw rioleringsplan voor de komende jaren vast, waaruit blijkt dat onderzoeken hebben aangetoond dat we overal voldoen aan de wettelijk gestelde eisen voor beheer en onderhoud van ons rioolstelsel. De gemeente doet de komende tijd de normale reguliere vervangingen, reiniging en inspectie van het riool en koppelt bij reconstructiewerkzaamheden zoveel mogelijk direct het schoon hemelwater af. Het bedrag dat de gemeente rekent voor rioolrechten moet kostendekkend zijn voor de werkzaamheden die zij aan het riool verricht. Na berekeningen te hebben gedaan, concluderen b en w dat de kosten voor 2009 omlaag kunnen van circa 250 naar 240 euro per huishouden.

Afvalstoffenheffing
Daarnaast gaan de kosten voor het ophalen en verwerken van de afvalstoffen omlaag. Door de invoering van het volumesysteem zijn Bronckhorsters hun afval beter gaan scheiden. Het restafval (grijze container), dat de duurste verwerkingskosten van alle afvalssoorten heeft, is daardoor minder geworden. Voor de afvalstoffenheffing mogen we ook alleen een kostendekkend tarief berekenen aan onze inwoners. Doordat onze inwoners beter zijn gaan scheiden en dus minder restafval aanbieden, kan het basistarief dat ieder huishouden, ongeacht de grootte van de gekozen containers betaalt, voor 2009 met bijna 5 euro per huishouden omlaag.

De gemeenteraad beslist eind dit jaar over de voorgestelde belastingsverlagingen.

Hengelo (Gld), 23 oktober 2008




Gemeente Bronckhorst