Gemeente Noordwijkerhout

23/10/2008 - Presentatie resultaten onderzoek vrijwilligerswerk

"Vrijwilligerswerk in beeld"(chapeau)

Op dinsdag 14 oktober 2008 heeft de gemeente Noordwijkerhout de resultaten gepresenteerd van een onlangs gehouden schriftelijke enquête naar de behoefte aan ondersteuning voor het vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zijn het cement in de samenleving. In Noordwijkerhout zijn veel vrijwilligers actief binnen het verenigingsleven en allerlei organisaties. Om het vrijwilligerswerk te ondersteunen heeft de gemeente een schriftelijke enquête gehouden onder een aantal verenigingen, organisaties en instellingen. De resultaten van deze enquête zijn verwerkt in het rapport "Vrijwilligerswerk in beeld".

Tijdens de drukbezochte vrijwilligersbijeenkomst ontvingen de aanwezige vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en instellingen, dit rapport. Na het welkomstwoord door wethouder Bas de Haas, werd het rapport nader toegelicht. In de pauze konden de aanwezigen hun voorkeur aangeven voor de verschillende suggesties die gedaan zijn om het vrijwilligerswerk te ondersteunen.

Na de pauze presenteerde Michel van Tongeren, vrijetijdscoach van Stichting Het Raamwerk, zijn deelname aan het project `Samen Sociaal' aan de hand van een filmpje over de werkwijze van de vrijetijdscoach. Vervolgens hield Jan van Nes, docent economie van het Teylingen College, een korte inleiding over de maatschappelijke stage. Deze maatschappelijke stage wordt vanaf het schooljaar 2011/2012 verplicht voor alle leerlingen in het voorgezet onderwijs die dat jaar instromen. Het Teylingen College start dit schooljaar op kleine schaal met de invoering van de maatschappelijke stage. Ook dit onderwerp werd ondersteund met een korte film over een project van waarbij jongeren ouderen begeleiden achter de computer.
De avond werd besloten met een oproep aan de aanwezigen om zich aan te melden voor een werkgroep om de voorstellen verder uit te werken, zodat hier uitvoering aan gegeven kan worden. Voor deze werkgroep hebben zich spontaan een aantal personen aangemeld. Na afsluitende woorden van de wethouder was er gelegenheid om, onder het genot van een drankje en een hapje, nog wat na te praten.

Meer informatie
Het rapport "Vrijwilligerswerk in beeld" is in te kijken en te downloaden. Wilt u meer informatie over of reageren op dit onderwerp dan kunt u via de publieksbalie van het gemeentehuis contact opnemen met mevr. K. Passchier, tel. (0252) 343737.