Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg - donderdag 23 oktober 2008

Regio Eemland neemt verwijsindex @risk in gebruik

Betere afstemming zorg voor risicojongeren

Vandaag ondertekenden de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg een samenwerkingsovereenkomst met organisaties uit zorg, welzijn, onderwijs en politie voor het signaleren van risicojongeren in de regio Eemland. De regio neemt een signaleringssysteem, genaamd @risk, in gebruik om hulpverleners te helpen om in een vroegtijdig stadium de zorg voor een jongere af te stemmen.

@risk is een systeem waarin hulpverleners kunnen melden dat zij zich zorgen maken over een jongere. Wanneer andere hulpverleners ook een melding doen over dezelfde jongere dan ontstaat een match. Betrokken hulpverleners krijgen dan uit het systeem daarvan bericht. Zij kunnen dan de zorg om deze jongere afstemmen. Dit inzicht en de vroegtijdige samenwerking dragen bij aan een verbetering van de zorg aan de jongere.

Regionale samenwerking

Wonen in de ene gemeente, naar de middelbare school in een andere gemeente, stappen in een andere stad, de leefwereld van jongeren overschrijdt de gemeentegrenzen. Daarom is het zo belangrijk om met organisaties in de regio samen te werken en via het systeem de risicojeugd in beeld te krijgen en te houden.

Aansluiting op landelijke verwijsindex
@risk Eemland krijgt direct een aansluiting op de landelijke verwijsindex. De gemeenten ondertekenden hiervoor de aansluitovereenkomst met het rijk. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin was vandaag in Amersfoort om de conferentie Jong in Amersfoort bij te wonen en zette daar zijn handtekening onder de overeenkomst. De landelijke verwijsindex koppelt de lokale systemen, zodat een sluitende registratie ontstaat.

Planning

Voor de zomer 2008 is de gemeente Amersfoort met een aantal organisaties gestart in een pilot om ervaringen op te doen met het systeem. Sinds september 2008 komt daar gefaseerd een groep van ca. 15 partners bij. Met het convenant van vandaag bekrachtigen de 7 gemeenten hun deelname. Vanaf februari 2009 zal @risk verder worden uitgebreid met meer organisaties uit zorg, welzijn en onderwijs.

Meer informatie over @risk

Meer informatie over @risk Eemland is te vinden op de website www.at-risk.nl.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort