Gemeente Son en Breugel


Kerkplein

Onlangs is door de gemeenteraad groen licht gegeven voor de verdere uitwerking van de in 2008 ontwikkelde visie Kerkplein.

U kunt onder aan dit bericht, het boekje downloaden.
---

De initiatiefnemers te weten, Bibliotheek Dommeldal, Vestzaktheater, de Zwaan, Oase, de Kerk, Domein en de gemeente zullen hun plannen gaan ontwikkelen om te komen tot een levendig eigentijds dorpsplein. Een plein waar jong en oud zich thuis gaat voelen.

Het komende jaar zult u getuige zijn van de eerste herinrichtingactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan de verbouwing van café restaurant De Zwaan, dat een groter terras, meer conferentiemogelijkheden en hotelkamers creëert.

Eigentijdse bibliotheek

Daarnaast verrijst aan de kant van de Nieuwstraat de nieuwe bibliotheek. Het gebouw komt naast de kerk te staan op de plek van de oude pastorie. Het is de bedoeling dat onder het gebouw een parkeergarage wordt gerealiseerd. Het wordt een gebouw met een eigentijdse uitstraling, licht en transparant, een thuishonk voor boeklezend Son en Breugel. Een uitvalsweg voor mensen die willen genieten van een cultuur of een lekker kopje koffie. Hier is volop ruimte voor ontmoeting en debat. In deze hoeksteen van het Kerkplein komt het cultureel ondernemerschap tot volle ontwikkeling. In 2009 is waarschijnlijk duidelijk hoe de nieuwe bibliotheek er precies uit komt te zien.

Cultuurhuis

De overige ontwikkelingslocaties, zoals het Cultuurhuis, zijn in 2009 onderwerpen voor verder onderzoek naar haalbaarheid, zodanig dat het een levendige dorpsplein oplevert.

Het is de bedoeling dat alle deelnemende partijen met behoud van eigen identiteit een plek krijgen aan het Kerkplein. Het wordt kortom een plein met een dorpse uitstraling, waar op een eigentijdse manier van cultuur en gezelligheid genoten kan worden. Het Kerkplein zelf krijgt een groene uitstraling en sluit op een natuurlijke manier aan op het park Vroonhoven en de Dommel.

Te downloaden:

* boekje kerkplein.pdf