Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 290 MtW
Datum: 23 oktober 2008

Provincie Fryslân helpt Sichuan bij wederopbouw

Gedeputeerde Galema overhandigt morgen uit naam van de provincie Fryslân een cadeau ter waarde van E 100.000 aan het Aba Teachers College in de Chinese stad Wenchuan. Een deel van de provincie Sichuan werd in mei van dit jaar getroffen door een zware aardbeving, De stad Wenchuan ligt in het zwaarst getroffen gebied. Gedeputeerde Galema stelt het bedrag beschikbaar aan het Aba College, een hogeschool waar vooral studenten uit drie bevolkingsminderheden met een eigen taal worden opgeleid tot leraren en onderwijzers.

Op 12 mei van dit jaar werd Sichuan, waarmee de provincie Fryslân een vriendschapsrelatie onderhoudt, getroffen door een aardbeving die meer dan 80.000 doden en 375.00 gewonden tot gevolg had. De beving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, veegde hele dorpen en steden van de kaart. Een gebied ter grootte van iets meer dan de helft van Nederland werd verwoest of zwaar beschadigd.

In de internationale hulpverlening die direct na de beving op gang kwam, was voor de provincie Fryslân geen rol weggelegd, vonden Provinciale Staten. Maar het idee van Gedeputeerde Staten om - in overleg met het lokale bestuur - hulp te bieden bij de wederopbouw, kreeg brede steun. Op advies van het Chinese instituut dat uit naam van de staat in Sichuan de buitenlandse relaties onderhoudt, is gekozen om het Aba College te steunen.

Op het Aba wordt onderwijs gegeven en onderzoek verricht. Het instituut telt 6500 studenten, vooral van drie minderheden. Het gaat om Yi, Tibetanen en Qiang, die allen hun eigen taal en hun eigen letters, respectievelijk karakters, hebben. Na hun opleiding keren de studenten terug naar hun regio van herkomst, met dorpen die vaak hoog gelegen zijn en geïsoleerd liggen. Het Qiang telt tegenwoordig 300.000 sprekers en is inmiddels door de opleidingen van het Aba College behalve een spreektaal ook weer een schrijftaal geworden.

Met de hulp wil het Aba bureaus, computers en multimedia voor een talenpracticum aanschaffen. Het restant van het geld zal worden gebruikt om de 4.000.000 banden in de bibliotheek, die zwaar beschadigd is, aan te vullen. De bibliotheek krijgt de naam Fryslân-bibliotheek.

In de toekomst hoopt het Aba op samenwerking en uitwisseling van docenten en studenten met de hogescholen in Fryslân. De provincie Fryslân zal voorstellen om contacten te leggen tussen deze hogeschool en de Fryske Akademy, bijvoorbeeld op het terrein van minderheidstalen.