Groen!

Brussel, 23 oktober 2008

Voorstel Van Quickenborne maakt ontslagvergoedingen CEO's nog aantrekkelijker

Terwijl alle partijen blijven praten over de schandalige ontslagvergoedingen, handelt Groen!. De groenen hebben een wetsvoorstel ingediend dat wel zorgt voor een billijke ontslagvergoeding. Hiermee gaan wij in tegen de regering Leterme die geen voorstel heeft en tegen het bedrog van minister Van Quickenborne die een slecht voorstel heeft. Met zijn voorstel zou Fortris-topman Votron bijna 6 miljoen euro krijgen in plaats van 2 miljoen. Groen! en Ecolo beperken de ontslagvergoeding tot 250 000 euro.

Het hele land is verontwaardigd en boos wegens de exorbitante ontslagpremies van CEO's. De voorbije weken zagen we hoe topbankiers die door hun gokverslaving banken op de rand van het faillissement brachten, daar nog eens voor beloond werden met enkele miljoenen euro's ontslagvergoeding zoals bijvoorbeeld Mittler maar liefst 4 miljoen euro kreeg. Verschillende politici spraken hun verontwaardiging uit, maar deden niets. Groen! wel.

Stefaan Van Hecke (Groen!): "Tot onze verbijstering zou gewezen Fortis-topman Votron volgens het systeem Van Quickenborne een ontslagpremie krijgen die ongeveer drie keer zo hoog ligt als wat hij nu kreeg: bijna 6 miljoen euro, i.p.v. 2 miljoen. Ofwel kan de minister niet rekenen ofwel draait hij de mensen een rad voor de ogen. Dit is een slag in het gezicht van alle mensen die het slachtoffer werden van de overmoed van de topbankiers."

Deze middag, tijdens de plenaire vergadering verklaarde premier Leterme dat hij op de ministerraad slechts kort gesproken heeft over het voorstel Van Quickenborne en dat minister Vandeurzen eigen voorstel moet voorleggen `wellicht' tegen 7 november. Stefaan Van Hecke: "Premier Leterme voert blijkbaar enkel een krachtdadig beleid als het is om Fortis uit te verkopen."

Groen! berekende op basis van de cijfers van 2007 hoeveel de CEO's van de bedrijven van de BEL-20 zouden krijgen indien ze ontslagen worden volgens het systeem Van Quickenborne. Daar tegenover plaatsen we het bedrag dat ze zouden ontvangen volgens het plafondsysteem Van Hecke-Nollet. Het volledige ontwerp kan u vinden. Onderaan de tabel vindt u bovendien de belangrijkste punten van het voorstel terug.

vergelijking ontslagvergoedingen Klik op de afbeelding om te vergroten

Van Hecke: "Wetsvoorstel op gouden parachutes onmiddellijk goedkeuren"

Reeds op 14 oktober dienden Stefaan Van Hecke (Groen!) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) een wetsvoorstel in om de gouden parachutes van toplui een halt toe te roepen. Dit voorstel stelt drastisch paal en perk aan de exorbitante ontslagpremies die toplui zichzelf toekennen. Dat het systeem totaal ontspoord is, bewijzen de recente gevallen zoals Votron of Mittler.

Stefaan Van Hecke: "Het mooie aan ons wetsvoorstel is, dat deze mensen alsnog hun ontslagpremie kwijtraken. We verbieden immers het systeem zelf niet, maar belasten zulke waanzinnige bedragen met 100%. We willen immers dat CEO's en andere toplui werken voor een gezond bedrijf en niet voor een gezonde ontslagvergoeding." Het voorstel wordt donderdag in de plenaire zitting van de Kamer in overweging genomen. Groen! hoopt dat dit met ruime meerderheid gebeurt en dat het voorstel dan ook snel wet wordt.

Concreet stellen Groen! en Ecolo voor om:
* Diegene die jaarlijks een bruto belastbaar inkomen hebben van meer dan 1 miljoen euro worden 30% meer belast voor het bedrag dat dit miljoen overschrijdt. Dit geldt zowel voor fysieke personen als vennootschappen.

* De ontslagvergoedingen worden beperkt voor diegenen die een jaarlijks bruto belastbaar inkomen hebben van meer dan 250 000 euro. Er wordt voor deze personen een belasting van 100% ingevoerd op dat deel van de ontslagvergoedingen dat:
+ meer bedraagt dan 1 maand loon per jaar anciënniteit of
+ de 250 000 euro overschrijdt.

* Bedrijven die toch hogere ontslagvergoedingen zouden toekennen, krijgen daarenboven een extra taks van 15%.
* Elke verloning of deel van de verloning dat afhankelijk wordt gemaakt van de evolutie van de beurskoers wordt ook belast aan 100%.

Stefaan Van Hecke