Ingezonden persbericht

AMSTERDAMSE PODIA OP DE BRES VOOR ROOTS OPEN AIR

Tijdens de hoorzitting van de raadscommissie Cultuur van de gemeente Amsterdam over het concept-Kunstenplan 2009-12 is namens de vier in het Amsterdam Roots Festival samenwerkende Amsterdamse podia het Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso een voorstel ingebracht om het openluchtfestival Roots Open Air voort te zetten. Zij stellen voor om het aan de podia geadviseerde budget te investeren in Roots Open Air.

Dit voorstel is in een brief aan wethouder Carolien Gehrels en de leden van de Raadscommissie voor Cultuur nader toegelicht.

Het Concertgebouw, het Tropentheater, Melkweg en Paradiso zijn verheugd over het positieve advies van de Kunstraad over het zalenprogramma van het Amsterdam Roots Festival en met het daarmee verbonden bedrag van ¤ 54.600, maar wij betreuren het dat bij de huidigge stand van zaken het jaarlijkse buitenfestival Roots Open Air in het Oosterpark komt te vervallen. Wij vinden dit een heel groot verlies voor Amsterdam en trekken ons dat aan.

Roots Open Air is in zijn soort het enige grootschalige evenement in Amsterdam. Het heeft internationaal aanzien, presenteert veel primeurs en brengt jong talent uit binnen- en buitenland bij elkaar. En misschien nog belangrijker: al enige jaren wordt Roots Open Air door meer dan 50.000 mensen bezocht. Duizenden steunbetuigingen van publiek en culturele organisaties hebben ons duidelijk gemaakt wat Roots Open Air voor hen betekent. Het is in onze ogen de parel in de kroon van het Amsterdam Roots Festival.

Wij hebben expertise en ervaring in het organiseren van concerten uit alle cultuurgebieden en vinden dat Roots Open Air een bijzondere bijdrage levert aan zowel het artistieke klimaat als de sociale cohesie in de stad. Daaraan willen wij gezamenlijk bijdragen met het volgende voorstel.

Wij zijn bereid het in het concept-Kunstenplan voorgestelde budget te investeren in Roots Open Air en daarnaast op eigen kosten een flankerend zalenprogramma aan het buitenfestival te koppelen. Om dit te realiseren vragen wij de wethouder en de Gemeenteraad een jaarlijks aanvullend bedrag van ¤ 150.000 voor Roots Open Air beschikbaar te stellen. Naast onze bijdragen, de inspanningen op het gebied van sponsorwerving en de eigen inkomsten van Roots Open Air, kan Roots Open Air hiermee voor de stad behouden worden.

Dit voorstel wordt ondersteund door de directies van de volgende podia:

Anneke Hogenstijn - Artistiek directeur Concertgebouw

Wieb Broekhuijsen - Directeur Tropentheater

Cor Schlösser - Directeur Melkweg

Pierre Ballings - Directeur Paradiso