Gemeente 's-Hertogenbosch

16-10-2008
's-Hertogenbosch: 64 jaar bevrijd!

Deze maand is het 64 jaar geleden dat de 53rd Welsh Division `s-Hertogenbosch bevrijdde. De Stichting October 1944 `s-Hertogenbosch verzorgt elk jaar, in samenwerking met het stadsbestuur, deze herdenkingsplechtigheden. Inmiddels hebben zich vierentwintig Britse veteranen aangemeld.

Op donderdag 23 oktober zal om 9.30 uur een kleine delegatie - waaronder leerlingen van de Sancta Maria Mavo - bij de gedenksteen ter nagedachtenis aan Bosschenaar Piet Kerssens (Wilheminabrug) bloemen leggen. Aansluitend vindt een besloten ontvangst plaats door het stadsbestuur en de stichting October 1944 in het Bestuurscentrum. Na de ontvangst gaat het gezelschap naar de officiële kransleggingen:
- om 11.30 uur vindt de kranslegging plaats bij het Verzetsmonument (Hekellaan);

- gevolgd door een kranslegging rond 12.00 uur bij het Welsh Division Memorial (53RD Welsh Memorial Plein). Bij de kranslegging bij het Welsh Division Memorial wordt medewerking verleend door het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch en het Bridgend Male Choir uit Wales.

Om protocollaire redenen verzoeken we organisaties, stichtingen of verenigingen, die bij één of beide monumenten een krans willen leggen, zich vooraf te melden. Bij beide kransleggingen wordt ook voor het publiek de gelegenheid geboden bloemen te leggen. Hiervoor is aanmelden niet noodzakelijk. Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met J. de Wit (Kabinetszaken), tel. (073) 615 51 59, j.dewit@s-hertogenbosch.nl.

Herdenking bevrijding

Bevrijdingsconcert
Donderdagavond vindt om 20.00 uur het bevrijdingsconcert plaats in de Nederlandse Hervormde Kerk (Kerkplein). De bovengenoemde koren bieden een avondvullend programma aan. U bent van harte welkom om dit gratis bevrijdingsconcert bij te wonen.

Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch als afsluiting Ook op vrijdag 24 oktober krijgen de bevrijders een programma aangeboden. Zij bezoeken onder meer de oorlogsbegraafplaats in Uden - waar de gevallen van de 53rd Welsh Division begraven liggen - en krijgen een social evening in Hotel Central aangeboden. Dit jaar wordt hun bezoek rond 21.15 uur afgesloten met een openbaar concert van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch op de Markt. Dit concert duurt ongeveer een half uur, waarbij u van harte welkom bent.

Expositie geschiedenis Nederlandse veteraan
In de maand dat 's-Hertogenbosch zijn bevrijding herdenkt en viert, wordt in het Stadskantoor ook stilgestaan bij de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. Een landelijke expositie van twaalf panelen informeert u over het werk van veteranen, de achtergronden van missies, zorgaspecten en de Nederlandse Veteranendag. De tentoonstelling "Veteranen ingezet in dienst van de vrede" kunt u tot 24 oktober bezichtigen in de expositieruimte in het Stadskantoor (tijdens kantooruren).