Ingezonden persbericht


Hans Sibbelee in het Noordbrabants Museum
fotograaf en kosmopoliet

Het Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch presenteert in het kader van het Erasmus Festival van 8 november 2008 t/m 4 januari 2009 de tentoonstelling Hans Sibbelee - fotograaf en kosmopoliet. Sibbelee (1915-2003) heeft een omvangrijk en indrukwekkend beeldarchief nagelaten met unieke foto's van zijn uitzonderlijke reizen door Europa, de Sovjet-Unie en China. In het Noordbrabants Museum reizen we met Sibbelee mee. Langs tijdloze beelden en langs lang vervlogen tijden.

De tentoonstelling is opgebouwd uit de collectie door Sibbelee zelf ontwikkelde foto's. Het zijn deze zogeheten vintageprints die Sibbelee's criteria voor kwaliteit, compositie en kracht doorstaan hebben. De ruim 60 foto's in het museum geven een bijzonder beeld van Sibbelees talent, gevoel voor schoonheid, maatschappelijke betrokkenheid en uitzonderlijke reislust.

Werkwijze

Het vroege werk van Hans Sibbelee toont verwantschap met dat van zijn tijdgenoot Martien Coppens. Beiden fotografeerden in de jaren veertig en vijftig kerken en kloosters en de daarin aanwezige kunst. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Coppens streefde vaak naar persoonlijke, artistieke foto's. Sibbelee zag zichzelf veel meer als zakelijke registrator in dienst van de kunstwetenschap. Zijn benadering kenmerkt zich door tijdloze verstilling en sereniteit.

De tentoonstelling focust op bijzondere ontmoetingen op straat, op het platteland, in fabrieken en kerken. Sibbelee foto's zijn in zijn latere werk veel socialer van aard. Net als de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson probeerde Sibbelee het dagelijks leven te betrappen. Hiervoor ging de fotograaf vaak op reis. Eerst door Nederland en Europa. Later naar de Sovjet-Unie en China, landen waar een westerse fotograaf toen zelden kwam.

Leefwijze

Sibbelees leven en werk stonden in het teken van twee grote ideologieën. Rond zijn twintigste werd Sibbelee communist. Op 57-jarige leeftijd bekeerde hij zich tot het katholicisme, waarbij hij zijn politieke overtuiging trouw bleef. In zowel communisme als katholicisme herkende de fotograaf een bijzondere betrokkenheid bij de medemens. Deze betrokkenheid, alsmede de schoonheid van kunst en architectuur, stonden centraal tijdens zijn reizen.

Publicatie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde monografie Hans Sibbelee (1915-2003). Geëngageerd fotograaf. Prijs ¤ 39,50.

Noot aan de redacties

Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Charlotte Joosten tel. 073 - 6 877 807 of per e-mail: cjoosten@noordbrabantsmuseum.nl.

Wij nodigen de pers graag uit om aanwezig te zijn bij de opening en van de tentoonstelling en boekpresentatie op vrijdag 7 november 2008 om 16.30 uur in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum.

Programma

Welkom door Charles de Mooij, directeur Noordbrabants Museum.

Opening en boekpresentatie

Drs Niels Coppes, conservator fotografie Paleis Het Loo Nationaal Museum en auteur van Hans Sibbelee (1915-2003). Geëngageerd fotograaf spreekt kort over het werk en leven van Hans Sibbelee. Dr Paul Luykx, historicus, vroeger hoofddocent Nieuwste Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur van 'Daar is nog

poëzie, nog kleur, nog warmte'. Katholieke bekeerlingen en moderniteit in

Nederland 1890-1960 (Hilversum 2007), spreekt over de bekering van

Hans Sibbelee.

Aansluitend bezichtiging van de tentoonstelling en aperitief.

Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, dan verzoeken wij u om onderstaande gegevens in te vullen en vóór 30 oktober 2008 te retourneren?

Antwoordformulier Hans Sibbelee

Invullen en a.u.b. graag vóór retourneren vóór 30 oktober 2008:


- per fax 073-6 877 899 of per e-mail: cjoosten@noordbrabantsmuseum.nl


- of in een ongefrankeerde envelop aan:

Noordbrabants Museum

T.a.v. Charlotte Joosten

Antwoordnummer 10537

5200 WB 's-Hertogenbosch

Ondergetekende,

Naam dhr/mevr. :.....................â?????..................... ¦????……………………?????……………………

Blad/Medium : ...⤤¦........................?????.....................…??????………………… ¦????…………….

Adres : ............¦??........................??????.........………… ¦????……………………?????………. /P>

Postcode & Plaats : ...............????........................?????......………………??????………………… ¦????….

E-mail / Tel. :......?........................??????...............…… ¦????……………………?????…………… AN>

Zal aanwezig zijn bij de opening en boekpresentatie op vrijdag 7 november om 16.30 uur .

Datum : .........¤¦?........................??????. Handtekening : …………¦??…………………….