Ingezonden persbericht


Stichting Urgente Noden Delft en Omgeving
bestuursadres: Westlandseweg 40, 2624 DELFT

Bericht voor de Pers

Stichting Urgente Noden Delft en omstreken helpt individuele nood lenigen

"Urgente noden? Dan werk je samen." Dat is de titel van het symposium van de onlangs opgerichte "Stichting Urgente Noden Delft en omgeving" op 27 oktober om 15.30 uur in het Meisjes (Oude Delft 112)..

De Stichting Urgente Noden is opgericht om acute financiële nood te leningen van mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Hulpverlenende instellingen kunnen voor hun cliënten een beroep doen op de Stichting als wettelijke of gemeentelijke voorzieningen (zogenaamde voorliggende voorzieningen) niet of niet op tijd voorhanden zijn.

De Stichting urgente noden is een onafhankelijk samenwerkingsverband van de gemeente Delft, professionele hulpverleningsorganisaties, fondsen en maatschappelijke organisaties/kerken. De Stichting is voor hulpverleners een centraal aanspreekpunt voor noodhulp in Delft en omgeving. De Stichting kijkt altijd eerst of er (wettelijke) voorliggende voorzieningen zijn, waarop cliënten een beroep kunnen doen. Zo niet, dan bemiddelt de Stichting hulp bij fondsen en donateurs. Indien noodzakelijk kan binnen 24 uur hulp worden geboden. Deze werkwijze heeft als voordeel, dat snel actie kan worden ondernomen in noodsituaties, dat hulpverleners een goede mogelijkheid hebben om hulp te bieden en geen tijd kwijt zijn in het vinden van een fonds dat wil helpen. Fondsen, die helpen bij individuele noden kunnen rekenen op betrouwbare informatie.

De deelnemende fondsen (en donateurs) zorgen voor het werkkapitaal van de Stichting. De gemeente stelt voor de uitvoerende werkzaamheden de faciliteiten beschikbaar, waaronder de kosten voor huisvesting en personeel.

Uit landelijke cijfers blijkt, dat naar voorzichtige schatting 5 tot 7 procent van de huishoudens met een inkomen tot 125% van het minimum jaarlijks in een financiële noodsituatie terechtkomt, terwijl niet meer (tijdig) een beroep kan worden gedaan op (wettelijke) voorzieningen. Er blijken altijd mensen tussen wal en schip te geraken. De gemeente Delft en het hulpverleningsveld is van mening dat hulp dan niet van toeval afhankelijk dient te zijn en derhalve een brede samenwerking gewenst is. Er zijn thans in Nederland 12 gemeenten ( waaronder de vier grote steden) waar een vergelijkbare samenwerking voor urgente noden bestaat. In samenwerking met de Stichting Samenwerking voor UrgenteNoden.nl, een samenwerkingsverband van fondsen, waaronder Fonds 1818 in Den Haag heeft een voorbereidingsgroep de Stichting Urgente Noden Delft en omgeving voorbereid. De Stichting heeft de vorm van een publiek-private samenwerking vanuit de opvatting dat in noodsituaties niemand het alleen kan.
---