Productschap Diervoeder


24/10/2008

GMP+-Bijlage 1 Productnormen aangepast

Bestemd voor: GMP+ gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen

Naar aanleiding van in werking treden van Verordening (EG) Nr.
396/2005 m.b.t. de nieuwe normen voor bestrijdingsmiddelen is GMP+-Bijlage 1 Productnormen aange-past. Verder is de gelegenheid aangegrepen om enkele andere wettelijke normen ook aan te passen (als gevolg van wijzigingen in Richtlijn 2002/32/EG).

Verordening (EG) Nr. 396/2005 tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong is op 1 september 2008 in werking getreden. Op grond hiervan is GMP+-Bijlage 1 aangepast. Meer gedetailleerde informatie over deze nieuwe pesticidennormen is in een aparte nieuwsbrief verschenen.

Gezien de complexe regels die er zijn rond deze nieuwe pesticidennormen voor de diervoedersector is besloten om deze normen in een apart hoofdstuk van deel A weer te geven. Verder zijn enkele wettelijke normen aangepast dan wel komen te vervallen n.a.v. nieuwe wetgeving in het kader van Richtlijn 2002/32/EG. Deze zijn ook verwerkt in de productnormentabel.

Hieronder volgt een opsomming van deze wijzigingen:

Deel A:

* In hoofdstuk 2: de manier waarop normen voor mengsels van voedermiddelen die als halffabricaat worden vermarkt, kunnen worden berekend, is toegevoegd.

* In hoofdstuk 3 (de productnormentabel) zijn aangepast: + o norm C2 (Aldrin, Dieldrin), C9 (Chloordaan), C17 (Endrin), C20 (Heptachloorbenzeen), C21 (Hexachloorbenzeen) en C22 (Hexachloorcyclohexaan): categorieomschrijving was "vetten" is nu "vetten en oliën".
+ norm C2 (Aldrin, Dieldrin): norm vetten en oliën was abusievelijk 0.2 mg/kg en is gecorrigeerd naar 0.1 mg/mg + norm C2 (Aldrin, Dieldrin): norm toegevoegd voor visvoeders. + norm C11 (DDT): omschrijving DDT-isomeren aangepast. + norm C16 (Endosulfan): norm voor ruwe plantaardige olie is afgesplitst van norm oliehoudende zaden en nu separaat toegevoegd.
+ norm C19 (Fluor): norm volledig visvoeder en E-nr voor vermiculiet toegevoegd.
+ norm C24 (Minerale olie): tijdelijke norm zonnebloemolie van oorsprong of verzonden uit Oekraïne toegevoegd. + norm C32 (Onkruidzaden etc): de normen voor Lolium temulentum L. en Lolium remotum Schrank zijn vervallen. + norm C46 (Melamine): norm voor alle diervoeders die melkproducten bevatten van oorsprong of verzonden uit China toegevoegd.
+ norm F3 (Abrikozen - Prunus armeniaca L.): norm is vervallen + norm F4 (Bittere amandel etc): de norm is vervallen. + norm F13 (Vlasdodder): de norm is vervallen. + voetnoot 7 is gewijzigd (was een voetnoot m.b.t. pesticiden).
* In een nieuwe hoofdstuk 4 zijn regels met betrekking tot de nieuwe residunormen voor pesticiden toegevoegd.

In deel B zijn in hoofdstuk 4 `Residunormen kritische diergeneesmiddelen' de tabellen 4.1 en 4.2 iets aangepast/gecorrigeerd.

» printbare versie
NL DE EN
Laatste nieuws:

Kwaliteit

24 oktober 2008
GMP+-Bijlage 1 Productnormen aangepast

Kwaliteit

24 oktober 2008
PDV survey mycotoxinen in graanmonsters nieuwe oogst (2008)

Wetgeving

23 oktober 2008
Melamine: Herziening Beschikking m.b.t. invoer van producten uit China die melk of melkproducten bevatten
Kwaliteit Voederwaardering Arbeid Onderzoek Wetgeving