Gemeente Apeldoorn

Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer blij met doorbraak!

Een absolute doorbraak, hier hebben wij lang naar uitgekeken"! Zo typeert Apeldoorns burgemeester mr. G.J. de Graaf in een eerste reactie op het besluit van het kabinet om de 100.000+ gemeenten Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer te betrekken bij het nieuwe Stedenbeleid. "Het besluit geeft ons de mogelijkheden om, samen met de regering, te werken aan innovatieve aanpakken in verband met specifieke opgaven die op ons af komen. Naast preventie is beheer van de stad een sleutelbegrip. Alle vijf de steden hebben te maken gehad met schoksgewijze groei en krijgen daardoor te maken met grootstedelijke problemen. Wij zijn blij dat we hierover direct met het Rijk kunnen praten", aldus de Graaf namens de vijf gemeentebesturen.

Het Tweede Kamerlid mevrouw Ortega-Martijn (Christen Unie) verzocht vorig jaar de regering via een motie deze vijf 100.000+ gemeenten te betrekken bij het overleg over het Stedenbeleid. "Aan dat verzoek is nu voldaan en dat stemt ons tot grote tevredenheid", zo stelt de Graaf.

Preventie en beheer

Regering en parlement evalueren het huidige grote stedenbeleid met de betrokken 31 gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. De vijf gemeenten nemen nu ook deel aan de gesprekken over het nieuwe stedenbeleid vanaf 2010. Samen met het ministerie willen de vijf steden preventieve oplossingen zoeken voor specifieke problemen waarmee zij te kampen hebben. En dat is belangrijk omdat de steden de komende jaren met een omvangrijke opgave te maken krijgen om wijken uit de jaren 60 en 70 ook in de toekomst sterk en aantrekkelijk te houden. Het strategisch beheer van de stad moet daarom in sneltreinvaart handen en voeten krijgen om deze vernieuwingsopgave op een goede manier vorm te geven. Tegelijkertijd kampen deze steden met de effecten van vorige grote bouwopgaven. Voor veel wijken uit de jaren 60, 70 en 80 is herstructurering nu al aan de orde. In veel gevallen kan preventief optreden de noodzaak van grootschalige ingrepen in deze en jongere wijken voorkomen. Ook de voorzieningen zoals winkels, onderwijs en stedelijke cultuur zijn achtergebleven bij de bevolkingsontwikkeling. Daarnaast krijgen de vijf steden te maken met grootstedelijke problematiek op het terrein van leefbaarheid en veiligheid. Dat alles vraagt om stevige ingrepen om de 'new towns' bij de tijd te houden en achteruitgang te voorkomen. Het onderzoek dat samen met het Rijk wordt uitgevoerd moet hiervoor concrete aanknopingspunten opleveren.

New Towns

De vijf gemeenten hebben met het Rijk afgesproken dat zij samen een themagerichte aanpak voor de vraagstukken van de groeisteden, ook wel New Towns genoemd, gaan uitwerken. Die aanpak moet eind januari klaar zijn: de problematiek van de New Towns wordt goed in kaart gebracht en naar experimenten en pilots voor effectieve, preventieve ingrepen wordt gezocht. De New Towns kunnen daarmee als een voorbeeld fungeren voor andere steden die in het verleden ook een grote, schoksgewijze groei hebben meegemaakt, danwel deze nog voor de boeg hebben. Met deze steden gaat dan ook worden samengewerkt om succesvolle projecten ook op landelijke schaal uit te voeren. De New Towns hebben bij uitstek een pioniersmentaliteit, waardoor samen met partners gezocht wordt naar nieuwe oplossingen voor bovenlokale problemen. Daar kunnen ook anderen hun voordeel mee doen.

---- --