Nieuw-Vlaamse Alliantie


Taalrapport scherp voor Brusselse gemeentebesturen (24/10/08)

Al jaren klaagt N-VA Brussel de taaltoestand in Brussel aan. Het verkrijgen van bijkomende federale middelen zou daarom afhankelijk moeten worden gemaakt van het effectief nastreven van een beleid van tweetaligheid.

De toekomst van Brussel ligt in zijn internationale openheid, maar ook in het behoud van een eigen identiteit. Respect voor het Nederlands moet deel uitmaken van die Brusselse identiteit. We horen het Brussels minister-president Charles Picqué (PS) nog zeggen (Knack, 12 maart 2008). Het zijn mooie woorden, maar de daden blijven uit. Het taalrapport 2007 was andermaal scherp voor de lokale gemeentebesturen.

Bij de OCMW"s blijkt bijna 96 procent van de contractuelen geen taalbrevet te hebben. Bij de gemeenten is dat ruim 87 procent. In beide gevallen zijn vooral de Franstaligen niet tweetalig. Bij de vastbenoemde personeelsleden van de OCMW"s en gemeenten hebben maar respectievelijk 4,4 en 3,7 procent een taalbrevet.

De vice-gouverneur schorst deze benoemingen, maar de minister-president trekt zich dit niet aan. Hij laat de onwettelijkheid doodleuk voortbestaan. Meer zelfs, hierover ondervraagd in het Brussels Parlement ziet Picqué deze situatie waarbij men nog steeds talrijke voorbeelden van wantoestanden kan geven, enkel als een probleem in zo verre dat de nationale taalwet zo vlug mogelijk gewijzigd dient te worden.

Het is duidelijk dat de Brusselse francofone politieke klasse Brussel als zijn speeltuin ziet, gereserveerd voor Franstaligen, en liefst zonder Vlaamse pottenkijkers. Men spuwt niet in de hand die geeft, zo luidt het spreekwoord. Voor N-VA Brussel kan er daarom geen sprake zijn van bijkomende federale middelen voor het Brussels Gewest, zolang er geen duidelijke politieke wil bestaat om de overheidsdiensten écht tweetalig te maken.

Auteur:
Karl Vanlouwe
Voorzitter N-VA Brussel

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be