Voortgangsrapportage project veiligheid naar Tweede Kamer

Persbericht | 24-10-2008

Het kabinet ligt goed op schema met de verbetering van de veiligheid. Tal van maatregelen dragen bij aan de doelstelling om criminaliteit, overlast en verloedering in 2010 met een kwart terug te dringen ten opzichte van 2002. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage Veiligheid Begint Bij Voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending van de rapportage aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zet sterk in op de verbetering van de veiligheid. De eerste metingen geven een positief beeld: Nederland wordt veiliger. Het aantal slachtoffers van gewelds- en vermogensdelicten neemt al enkele jaren af. Ook voelen de meeste mensen zich veiliger. De meest voorkomende criminaliteit bij het bedrijfsleven is eveneens gedaald. Wel laten de cijfers zien dat op bepaalde vlakken de daling het afgelopen jaar minder sterk is dan de jaren daarvoor. Dat maakt duidelijk dat er blijvend aandacht moet zijn voor het terugdringen van de criminaliteit.

Wapenbezit op scholen en in het uitgaansleven wordt stevig aangepakt, stiletto's worden verboden, het alcoholbezit onder jongeren wordt verboden en het toezicht op de verkoop van alcohol wordt versterkt. Daders van huiselijk geweld kunnen uit huis worden geplaatst. Geweld tegen werknemers met een publieke taak wordt extra zwaar bestraft, waar mogelijk via supersnelrecht.

Er worden 500 extra forensische assistenten ingezet om meer misdrijven te kunnen oplossen. De eerste 112 zijn inmiddels aangesteld. Het aantal fietsdiefstallen is al met tienduizenden teruggebracht. Met behulp van het fietsenregister waarin framenummers worden opgenomen en het aanbrengen van anti-diefstalchips op fietsen moet de fietsdiefstal verder afnemen.

Er wordt meer werk gemaakt van Veilig Ondernemen, met meer aandacht voor het tegengaan van overvallen en ramkraken, vernielingen, acquisitiefraude en winkelcriminaliteit. Er komt een databank waarin bekende winkeldieven staan geregistreerd. Het Keurmerk Veilig Ondernemen, waarin bedrijfsleven, gemeente en politie deelnemen, is zo succesvol dat het aantal bedrijventerreinen dat dit jaar hiervoor in aanmerking komen wordt verhoogd van 75 naar 100.

Overlast en verloedering worden teruggedrongen. De 500 extra wijkagenten die er de komende jaren bij komen, spelen daarbij een belangrijke rol. Verder wordt hennepteelt aangepakt. Daarbij wordt steeds vaker samengewerkt tussen politie, gemeenten, energiebedrijven, de woningbouwcoöperaties en de belastingdienst. Ook de growshops en de achterliggende georganiseerde misdaad worden steviger aangepakt.

De preventieve maatregelen die het kabinet treft hebben voor een belangrijk deel betrekking op de persoon van de dader. Deze aanpak is terug te zien in de aanpak van jeugdcriminaliteit, de aanpak van overlastgevende 12-minners, de terugdringing van de recidive en het bieden van nazorg aan ex-gedetineerden. Nederland heeft inmiddels 26 veiligheidshuizen. In deze veiligheidshuizen worden criminele jongeren en veelplegers besproken in een casusoverleg waarbij wordt vastgesteld welke (justitiële) interventie noodzakelijk is. Jonge kinderen die op straat rondhangen en overlast veroorzaken worden door de politie naar huis teruggebracht. De ouders worden actief aangesproken op een eventueel tekortschietend toezicht. Jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit en hulp nodig hebben kunnen naar een campus worden gestuurd. Voor iedere gedetineerde die vrijkomt moet vooraf zijn vastgesteld wat nodig is om terugval in de criminaliteit tegen te gaan.

Wetgeving is in ontwikkeling om het eenvoudiger te maken om vermogen dat is verkregen via criminaliteit te ontnemen. Analysecapaciteit bij de recherche en de politiekorpsen is uitgebreid en er komen regionale Informatie- en Expertisecentra om de bestuurlijke aanpak te stimuleren. Vastgoedfraude en het witwassen van geld wordt streng aangepakt. Het via internet benaderen van kinderen voor seksuele handelingen wordt strafbaar.