VVD


24-10-2008

VVD roept Balkenende op om Sarkozy af te remmen

'Frankrijk moet op de strafbank, niet op de voorzittersstoel'

De Franse president Sarkozy moet een halt worden toegeroepen, vindt de VVD in de Tweede Kamer. Europawoordvoerder Han ten Broeke en de woordvoerder Financiën, Frans Weekers, luiden de noodklok over de reeks protectionistische uitspraken van president Sarkozy die tegelijkertijd ook het tijdelijke EU voorzitterschap bekleedt. De Nederlandse premier Balkenende prees president Sarkozy uitvoerig voor zijn handelen tijdens en voorafgaand aan de Europese Top. De VVD is het daar volstrekt mee oneens. "Sarkozy pronkt voortdurend met andermans veren, zoals met de voorstellen uit onder andere het niet-euroland Groot-Brittannië, om er vervolgens een eigen prominente rol voor de toekomst mee te claimen", aldus Ten Broeke.

Ook het plan om staatsfondsen op te zetten om Franse bedrijven te steunen en te behoeden voor buitenlandse overnames, valt bij de liberalen in volledig verkeerde aarde. Dit staat haaks op het principe dat er vrije en eerlijke mededinging in Europees verband moet worden gegarandeerd. De VVD heeft eerder nog een motie ingediend met het CDA om juist de vrije en eerlijke concurrentie op de Europese markt te garanderen. De VVD roept Balkenende nu op, in het Nederlands belang, dit stevig uit te dragen.

Ten Broeke: " 'Neopoleon' Sarkozy is nationalistisch en protectionistisch bezig en herhaalt de fouten van de crisis uit de jaren `30. We weten allemaal waar dat toe leidt en open economieën zoals die in Nederland komen in groot gevaar als Frankrijk op slot gaat." De VVD stoort zich de laatste tijd vaker aan Frankrijk. Het land lapt de regels van het stabiliteitspact voortdurend aan zijn laars en heeft zijn huishoudboekje nooit op orde. Frankrijk moet juist even op de strafbank en niet op de voorzittersstoel.

Ten Broeke en Weekers willen zo snel mogelijk van Balkenende de toezegging hebben dat hij Sarkozy zal aanspreken op dit gedrag. Ze roepen de premier op afstand te nemen van de uitspraken van de Franse president. De liberalen roepen Balkenende op dit zo snel mogelijk te doen. De eerstvolgende mogelijkheid om dat rechtstreeks te doen is 7 november aanstaande als Balkenende de Franse president ontmoet bij een lunch in Brussel.

24 oktober 2008