Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Open Dagen SRON

26 oktober 2008 12.00 - 17.00 uur

Zondag 19 oktober én zondag 26 oktober opent SRON Netherlands Institute for Space Research van 12.00-17.00 zijn deuren voor publiek in het kader van de nationale Oktober Kennismaand. Bezoekers zijn welkom in Utrecht op 19 oktober en in Groningen op 26 oktober.

Illustratie Open Dagen SRON

Programma Utrecht
De hele dag door zijn er verschillende rondleidingen langs presentaties door ruimteonderzoekers over hun werk. Wat zijn zwarte gaten? Hoe meet je de aardse atmosfeer vanuit de ruimte? Hoe maak je instrumenten voor satellieten? Ook kun je de stofvrije cleanrooms bezoeken, waar je hoort aan welke eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen.
De hele dag door is ook de film Dawn of the Space Age te zien. Kinderen kunnen in het pretlab met eigen ruimteonderzoek aan de slag en lezingen volgen over satellieten.

Programma Groningen (ovb)
SRON organiseert in samenwerking met het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen de open dag. Er zijn rondleidingen door het instituut met uitleg over planeten, het zonnestelsel en het heelal. Onderzoekers leggen uit wat een spectrum is en hoe je een zwart gat kunt zien. Onderdelen van het ruimte-instrument HIFI zijn te bewonderen en er zijn onder andere voordrachten over exoplaneten en donkere energie en donkere materie. Doorlopend zijn er diverse films te bekijken. Kinderen kunnen hun eigen bouwmodellen maken of ruimteproefjes doen.

Voor een uitgebreider programma, zie ook www.sron.nl/opendag.

Locaties
Utrecht: SRON, Sorbonnelaan 2, Utrecht (De Uithof). Tijd: 12.00-17.00. Toegang is gratis. Meer informatie bij Jasper Wamsteker, 030 253 8593, info@sron.nl.

Groningen: SRON ism Kapteyn Instituut, Landleven 12 (Zernikegebouw), Groningen. Tijd: 12.00-17.00 uur. Toegang is gratis. Meer informatie bij Robert Huisman, 050-363 6648, r.huisman@sron.nl.