Ingezonden persbericht


Persbericht 2008-10, 24 oktober 2008

Let op: embargo tot zondag 26 oktober 19:00 uur in verband met moment van wetenschappelijke publicatie

Onderzoekers ontwikkelen extra gezonde, paarse tomaten

Onderzoekers van het John Innes Centre in Engeland, hebben, ondersteund door onderzoekers van Plant Research International van Wageningen UR, extra gezonde, paarse tomaten ontwikkeld. Dat schrijven zij in Nature Biotechnology. De tomaten zijn met behulp van genetische modificatie voorzien van twee genen uit leeuwenbekje die nodig zijn om anthocyanen te maken. De tomaten bevatten daardoor anthocyanen, paarskleurige antioxidanten die we ook uit fruit kennen. De anthocyanen zijn een waardevolle aanvulling op de andere gezonde stoffen in tomaat, zoals lycopeen. Het onderzoek liet zien dat de nieuwe paarse tomaten inderdaad een extra bescherming bieden tegen de ontwikkeling van kanker.

De gemiddelde Nederlander eet te weinig groenten en fruit om goed gebruik te maken van de gezonde eigenschappen ervan. De nieuwe tomaten hebben daarom iets extra's. Met het eten van de paarse tomaten krijg je immers niet alleen lycopeen binnen, maar ook anthocyanen. Beide zijn bekend als zogenoemde antioxidanten die een positieve werking hebben op de gezondheid van de mens.

Tomaten bevatten al stoffen die ons lichaam beschermen tegen ziektes, zoals lycopeen. Maar ze bevatten nog geen anthocyanen. Anthocyanen zijn rood-paarse kleurstoffen in vruchten zoals aardbeien, zwarte bessen en cranberry. Anthocyanen beschermen ons lichaam onder andere tegen hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de stoffen ook een ontstekingsremmende werking hebben.

De onderzoekers ontwikkelden tomaten waarin de erfelijke eigenschap voor de productie van anthocyanen in de vruchten tot uiting komt. De nieuwe tomaten hebben anthocyanen in de schil en het vruchtvlees. De tomaten zijn daardoor heel goed te herkennen aan hun diep-paarse kleur. Uit het onderzoek bleek, dat de nieuwe tomaten met een dubbele dosis antioxidanten, de gezondheid beschermen van bepaalde muizen, die van nature heel vatbaar zijn voor kanker.

Het onderzoek is gefinancierd door de EU, de BBSRC en Plant Research International

--------------------