Stichting Natuur en Milieu

De Utrechtse Dom, met en - op 25 oktober - zonder verlichting.

Duizenden lichten uit tijdens drukke en donkere Nacht

26 oktober 2008 - Tijdens de op 25 oktober gehouden Nacht van de Nacht trokken ruim vijftienduizend men-sen, waaronder ook veel kinderen, er in het donker op uit. Tijdens de Nacht van de Nacht vonden zon 250 duistere evenementen plaats in alle provincies. Ook doofden honderdtwintig gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten. Initiatiefnemers De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu zijn blij met de enorme en nog steeds groeiende aandacht voor dit eerbetoon aan de schoonheid van de donkere nacht.

Het was donker, windstil en helder bij de Asseltse Plassen (bij Roermond) en de sterrenhemel was volop te zien. De deelnemers voor een nachtelijke kanotocht over de Plassen trokken bij het licht van een zaklantaarn hun zwemvesten aan en voeren daarna weg als zwarte schimmen in de donkere nacht. Alleen het gespetter van de peddels was nog hoorbaar. Aldus een toeschouwer. Vanwege de grote belangstelling wordt de kanotocht zondag nogmaals gevaren. Ook de belangstelling voor uilenpark De Paay in Beesd was overweldigend. Er waren dubbel zo veel bezoekers dan zich van te voren hadden aangemeld.

In Renkum werd de allernieuwste verlichtingsarmatuur voor straatverlichting gedemonstreerd. Het verschil met de traditionele armatuur was verbluffend en toonde overduidelijk aan dat moderne armaturen onnodige lichtvervuiling flink kunnen terugdringen. In Zwolle waren veel kinderen op de been. Ze luisterden naar een verhaal over de vriendschap tussen de leeuwerik en de uil en zagen hoe nachtdiertjes werden aangelokt door licht. Spinnen, pissebedden, vliegjes en nachtvlinders kwamen op de witte doeken bij het licht zitten. In het Asserbos (nabij Assen) hoorden de deelnemers aan de Nacht van de Nacht bosuilen naar elkaar roepen en werden op dit late tijdstip in het jaar zelfs nog vleermuizen waargenomen.

Op de Zuid-Veluwe was het tijdens de Nacht van de Nacht extra donker. De provincie Gelderland doofde op twee provinciale wegen de openbare verlichting. Zo ontstond een prachtig donkertegebied in de uiterwaarden van de Nederrijn en de monding van de Heelsumse Beek. Toen ook de verlichting op de A50 tussen Heteren en de A12 werd gedoofd, was dit prachtige natuurgebied nog nooit zo donker.

Bij alle vestigingen van IKEA, bij de Gasunie, Museum Naturalis, de hoofdkantoren en tientallen loka-le vestigingen van de Rabobank, NUON en het Sheraton Hotel gingen de lichten uit. Zij en al die an-dere gemeenten en bedrijven steunden hiermee de vierde Nacht van de Nacht én al die Nederlanders die graag meer duisternis in de nacht willen. Dat is driekwart van de bevolking, zo blijkt uit recent onderzoek van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties. Mensen storen zich vooral aan de energieverspilling door al dat overtollige licht en de bedreiging voor de nachtdieren.

Gelukkig blijft het niet bij aandacht tijdens één nacht. Steeds meer overheden en bedrijven nemen structurele maatregelen. Rijkswaterstaat dimt meer lichten, zoals langs de A50 tussen Arnhem en Zwolle. De NAM breidt het aantal locaties met groen vogelvriendelijk licht uit, waardoor ook minder lichthinder ontstaat. Gemeenten zoals Tilburg, Nijmegen en Amsterdam maken ambitieus lichtbeleid. De gemeente Olst-Wijhe introduceert tijdens de Nacht de nieuwe LED-verlichting langs de provinciale weg die niet alleen energiezuinig is, maar ook minder lichthinder geeft. In Deventer zijn op industrie-terrein Kloosterlanden alle 480 armaturen vervangen door energiezuinige armaturen en wordt de lichtstroom in de nacht teruggebracht naar 50 procent. In Apeldoorn gaan de verlichte reclameborden op de gemeentelijke lantaarnpalen vanaf november s nachts uit.

Meer informatie:
Fotos van de Dom en IKEA in licht en donker (rechtenvrij en in hoge resolutie) staan op: http://www.laathetdonkerdonker.nl/Contact.aspx. Hier staan ook de contactpersonen per provincie.

Publicatiedatum: 26-10-2008