Onderzoek naar kwaliteit voor gas- en elektra-stallaties in woningen

26/10/2008 16:43

UNETO - VNI

ZOETERMEER:- UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is ontevreden over de huidige situatie waarin slechts in beperkte mate controles op de technische staat van onderhoud en het gebruik van installaties in woningen worden uitgevoerd. Door het ontbreken van een externe controle of inspectie komen eventuele gevaren of risico's voor de gebruiker (zoals gasexplosie, koolmonoxidevergiftiging, brand door kortsluiting e.d.) niet tijdig aan het licht. Gevaren die vaak voor een ondeskundig oog onzichtbaar zijn. UNETO-VNI heeft besloten om onderzoek in te stellen om een concreter beeld te vormen van de huidige risico's om zodoende tot nieuwe mogelijkheden voor effectieve en efficiënte kwaliteitzorg van installaties te komen. Overigens beschikt de brancheorganisatie al over een inventarisatie van recente incidenten. Deze geven volgens UNETO-VNI voldoende aanleiding om de discussie m.b.t. de veiligheid van installaties in de woning op de politieke agenda te hernieuwen en tot preventieve maatregelen te komen.

Tot het begin van de jaren negentig controleerden de nutsbedrijven de gas- en elektra-installaties in woningen voordat de levering van gas- en elektriciteit kon beginnen. Bij nieuwbouw gebeurde dit praktisch altijd en bij verhuizingen deed ongeveer 57 procent van de nutsbedrijven dit. Op deze manier leidde dit tot een controlefrequentie van eens in de zeven jaar. Soms werden ook installaties gecontroleerd per wijk als daartoe aanleiding bestond. Er bestond een adequaat werkend systeem waarin netwerkbeheerders en erkende installateurs een belangrijke rol vervulden. De vakbekwaamheid van de installateurs werd bevorderd door de eisen in de Vestigingswet.

In het afgelopen decennium, zegt ondernemersorganisatie UNETO-VNI, hebben zich twee ontwikkelingen voorgedaan:


1. Sinds in begin van de jaren '90 in gang gezette liberalisering van de energiesector hebben de netbeheerders hun inspectieapparaat fors afgebouwd. De controletaak is niet overgenomen door gemeenten die hier formeel verantwoordelijk voor zijn.


2. De netbeheerders stellen hun huidige betrokkenheid bij het beheer van het systeem van erkende installateurs en gecertificeerde installateurs ter discussie, en sinds 1996 zijn de eisen voor vakbekwaamheid voor gastechnische installateurs uit de Vestigingswet verdwenen.

Het gevolg van dit alles is volgens Marcel Engels, voorzitter van UNETO-VNI, dat er twijfels zijn over de controle- en toezichtfunctie op de veiligheid van gas- en elektra-aansluitingen en installaties en dat buiten het gekwalificeerde circuit in toenemende mate met te weinig kennis van gas- en elektriciteitsinstallaties wordt gewerkt, bijvoorbeeld door doe-het-zelvers. "Er bestaat zodoende vrees voor toenemende onveiligheid van installaties. De risico's van brand, en explosies zouden geleidelijk kunnen toenemen.", aldus Engels.

UNETO-VNI heeft inmiddels besloten een onderzoek te laten uitvoeren gericht op het vergroten van en inzicht in de feitelijke kwaliteit van installaties en de risico's in de bestaande woningen en bij nieuw opgeleverde woningen. UNETO-VNI zal Minister Vogelaar middels een brief op de hoogte stellen van de genoemde activiteiten en met klem een beroep doen op de verantwoordelijkheid van de overheid.





http://www.uneto-vni.nl